Нужно е комплексно и навременно лечение

До този извод е достигнала д-р Сюзан Хъмфрис от своята дългогодишна практика. Тя е в борда на директорите на Международния медицински съвет в САЩ.

Много често по-възрастни жени, диагностицирани с "остеопения" или "остеопороза", слушайки съветите на своите лекари приемат допълнително калций и дори проблемни лекарства, наречени бифосфонати. Това са ирационални, догматични, вредни подходи към проблема с разграждането на костите в напреднала възраст. Често пациенти, след прием на препоръчаните дози калций, страдат от съдови заболявания. Направените рентгенови снимки разкриват много добре очертанията на калцирани кръвоносни съдове и калцирани сърдечни клапи. Калцираните артерии се наблюдават често при жени, които са били лекувани за хипертония. Основното лекарство, което се използва за високо кръвно налягане, кара тялото да запазва калция и да губи магнезий и калий. Тези видове калцификати могат да се наблюдават в големите артерии на цялото тяло.

Излишно е да се споменава гравитационната сила под формата на тегло, както и че физическите упражнения са от съществено значение и трябва да бъдат в основата на здравите кости. Не се страхувайте да се упражнявате с тежести на гърба например, ако нямате заболявания на гръбначния стълб или болки в кръста.

Можете да помогнете на тялото си и ако се храните здравословно

Хранителните добавки не са заместител на доброто хранене. Учените постоянно откриват нови факти за храната и значението й за здравето, които ние не знаем. Първото нещо което можете да направите, да намерите храни богати на витамин С, витамин К2, магнезий и минерали като бор и силициев диоксид. Силицият е важен за костите. Не забравяйте също, че и за депресията има много причини. Понякога причината може да бъде хранителен дефицит, а понякога може да е резултат от нездравословна динамиката в семейните отношения.

В момента медицината препоръчва добавки с калций, но по-конструктивната схема на хранителни добавки може да включва витамин С, витамин К2, витамин D3 (през зимните месеци и слънце през лятото), силициев диоксид и магнезиев диоксид. Те са много по-важни за предотвратяването на фрактури и за поддържането на костите здрави, отколкото калцият.

Калцият се утаява в мускулите на сърцето, сърдечните клапи и кръвоносните съдове, което води до сърдечносъдови заболявания. Въпреки това, ако получава достатъчно витамин C, D3 и К2, тялото ще регулира калцият, който поемате от храната си, да се отлага където му е мястото, а не в сърцето и в кръвоносните съдове.

Витамин С прави няколко неща, за да укрепва костите:

Минерализира костта и стимулира костно-формиращите клетки да растат.

Предотвратява разграждането на костта чрез инхибиране на костни клетки.

Предотвратява стареенето.

Играе съществена рола в синтеза на колаген.

Когато нивото на витамин С е ниско, се случва точно обратното. Костните клетки, които разграждат костите наречени остеокласти се размножават и костните клетки, които определят минерализацията и новите кости не се образуват.

Изследванията са показали, че пациенти в напреднала възраст, които са със счупени кости са имали значително по-ниски нива на витамин С в кръвта си, отколкото тези, които са били със здрави кости. Костната минерална плътност, при проведените тестове, е по-висока при тези, които приемат допълнително витамин C, независимо от нивото на естроген.

Витамин К2 е важен за сърдечно-съдовата система и здравето на костите.

Витамин D3 с ниво около 50-70 мг/мл ще ви помогне да поддържате имунната система да функционира добре и да бъдат костите здрави.

Витамин С е една от най-нетоксичните и безопасни добавки, които са известни.