Единствената подкрепа в

скандала с просрочените

дългове на НЗОК той получи

от левия депутат Славчо Велков

Рамазан Байрамът, връзките с експерта по сигурност и настоящ ляв депутат депутат Славчо Велков или пък разсейването на отделни народни представители, които в петък тръгнаха да пътуват и провалиха кворума?

Която и да е причината проф. Камен Плочев още да е начело на Здравната каса, това най-вероятно ще продължи само до сряда. В петък парламентът не успя да гласува освобождаването му, защото се разпадна кворумът, очаква се това да стане на първото пленарно заседание тази седмица в сряда.

Шефът на НЗОК се избира и сваля от Народното събрание, после надзорът на касата му прекратява правомощията и задвижва процедурата по избор на нов.

Реално

професорът не

управлява

касата вече

четвърти месец

По закон, ако шефът на НЗОК не може да изпълнява задълженията си повече от 90 дни, може предсрочно да бъде избран нов.

Плочев бе единствен кандидат, след като през юли 2017 г. тогавашният управител Глинка Комитов подаде оставка по лични причини. Той бе издигнат от ГЕРБ и патриотите, но подкрепен и от останалите политически сили. Трябваше да доизкара мандата на Комитов до 2020 г.

Славчо Велков
Славчо Велков
Скандалът с дългове на НЗОК към чужди здравни каси, който се разрази в началото на годината, направи видими различни напрежения в касата и показа, че надали Плочев ще успее да се задържи. Само два месеца след като парламентът окончателно прие бюджета за 2018 г., той поиска актуализация заради 130 млн. лв. просрочени задължения към чужди каси. Направи го без съгласуване нито със здравния министър Кирил Ананиев, нито с надзорния съвет на НЗОК. Затова Ананиев поиска оставката му и обясни, че проблемът с просрочията не изисква актуализация на току-що приетия държавен бюджет. Подобни дългове имали и други каси, а за нашите били сключени споразумения за разсрочено заплащане, каза тогава той. Плочев се разстрои и легна болен, няколко дни по-късно това бе подкрепено и със снимка на легло във ВМА.

Единствена подкрепа в този скандал той получи от стария си приятел Славчо Велков. Левият депутат сам разказа как дълги години били колеги във ВМА, където професорът работи като инфекционист. И дори разказа в кулоарите на НС, че Плочев получил заплаха от високопоставен политик доброволно да си подаде оставката. Кой е този политик, не стана ясно. Изумен от намеци в посока дали не е той, здравният министър Кирил Ананиев - известен като спец по бюджети през последните 30 години, попита публично някой представя ли си как точно той може да заплаши когото и да било. По непотвърдена информация Славчо Велков е и човекът, който изпрати снимката на Плочев на легло. В крайна сметка се оказа, че професорът е с хронично сърдечно заболяване, което се влошило от скандала.

Какво точно е

заболяването

му, не става

ясно и до днес

Оттогава така и не се върна на работа.

Той е 17-ият управител на НЗОК от създаването ѝ през 1999 г.

Кой ще е №18, трябва да стане ясно до лятната ваканция на политиците. ГЕРБ няма кандидат за поста, заяви преди дни за “24 часа” шефката на ресорната комисия Даниела Дариткова. Веднага щом НС гласува отстраняването на проф. Плочев, надзорът на касата трябва формално също да подпише договора за отстраняването му. От този момент парламентът ще има един месец да избере новия шеф.