Ново проучване на Световната здравна организация показва, че доплащането за лекарства и здравни услуги са недостъпни за много хора и причиняват финансови затруднения в целия Европейски регион, включително в страни с високи доходи. Анализите по данните от 25 държави, показват, че тези разходи поставят 8% от домакинствата в невъзможност да плащат за основни нужди - храна, наем, сметки за комунални услуги. Тази ситуация е в противоречие с Хартата от Талин, приета от 53 държави-членки на СЗО в региона през 2008 г., която гласи: "Неприемливо е хората да изпадат в бедност в резултат на лошо здравословно състояние". Това предупреждават от регионалния офис за Европа. Проблемът е в дневния ред на започващата утре в Талин, Естония, среща на високо равнище на СЗО.

"Десет години след подписването на хартата икономическият климат е несигурен, неравенството между богатите и бедните продължават да расте, а обществените разходи за здравеопазване не са в крак с нуждите на хората - изтъква директорът на регионалния офис на СЗО за Европа д-р Сузана Якаб. - Семействата трябва да плащат за здравни грижи от джоба си. За мнозина това е недостъпно. Настояваме държавите да предприемат стъпки, за да запазят тези доплащания под 15% от общите разходи за здравеопазване".

През 2014 г. плащанията от джоба представляват средно 26% от общите разходи за здравеопазване, като варират между 5 и 72% в различните държави. Доплащането влошава най-много живота на бедните домакинства, хората с хронични заболявания и възрастните.

По данни на Евростат за 2017 г. неформалното доплащане у нас надхвърля 44%, почти 2 пъти над средното за Европа. Българинът доплаща буквално за всичко – за лечение, медицински изделия, рехабилитация, консумативи, лекарства.