Заради изострените отношения с Украйна в Русия се поставят искания останките на знаменития военен хирург Николай Пирогов да бъдат преместени от гробницата му в украинското село Виница на руска земя.

Всъщност "останки" е доста бледо казано, тъй като тялото на медика е напълно запазено.

Слизайки по витата стълба на гробницата му, човек се озовава в студено и мрачно помещение. Светилници очертават в мрака контурите на стъклен саркофаг с ковчег в него. Пирогов лежи на този смъртен одър повече от 130 г., все така облечен в мундира си на таен съветник в Министерството на просветата на Руската империя.

Гробницата е уникална. Никъде по света няма толкова продължително съхранени човешки останки в “нормално” състояние. Заслугата е на д-р Давид Видовцев, ученик на Пирогов. В края на XIX век той балсамира и телата на починалите в Санкт Петербурт посланици на САЩ и на Китай, за да могат да бъдат изпратени в родните им страни. Именно книгата му “За балсамиранията“, която той подарява на учителя си, кара съпругата на Пирогов още преди смъртта му да вземе решение за съхранение на тялото.

Александра Антоновна пише до Виводцев с молба, когато Господ прибере при себе си нейния Николай, Виводцев да пристигне в семейното имение във Виница и да балсамира тялото, за да го запази в нетленен вид за нея и за потомците. Виводцев дава съгласие и иска да му се осигурят спирт, глицерин и тимол и нищо друго.

На 5 декември 1881 г. Пирогов умира, поразен от рак на челюстта. Съпругата му вече е издействала съгласие от Светия синод той да не бъде погребван. Д-р Виводцев пристига в имението и пристъпва към балсамацията. Помага му само един фелдшер, но присъства и свещеник. Покойният добива вид на "заспал" и го запазва за повече от 60 години. Чак през 1944 г. веднага след изтласкването на германците от Виница по заповед на маршал Климент Ворошилов се прави ребалсамация на тялото.

Д-р Видовцев е оставил без никаква обработка мозъка и вътрешните органи на покойния. По тялото има само два разреза – в областта на сънната артерия и в слабините. Като използвал принципа на скачените съдове, ученикът на Пирогов е запълнил под високо налягане големите артерии с разтвор, който е осигурил запазването на тялото.

Днес мавзолеят на Пирогов е в подземната част на черква, построена преди 100 години върху гробната му камера в края на селското гробище във Виница. Иконите в иконостаса са реставрирани съгласно постановление на украинския Министерски съвет от 1980 г. Тогава по указания на акад. Петровски тялото е било повторно балсамирано в Москва, а през 1994 г. е направена още една балсамация.