Подаграта е сериозно заболяване, което се характеризира с нарушение в обмяната на протеини в организма. Заради повишеното съдържание на пикочна киселина в кръвта, в тъканите се отлагат урати, което води до рецидивиращ остър артрит. За съжаление, не е възможно подаграта да се излекува напълно, но може съществено да се намали честотата и продължителността на периодите на обостряне. Затова е много важно да се спазва подходящ хранителен режим.

Кой е застрашен

Обичайно заболяването се проявява след 40-годишна възраст при мъжете и след менопаузата при жените, но пристъп може да настъпят и в по-ранна възраст. При мъжете подаграта се среща по-често, отколкото при жените, но съществува и генетична предразположеност. Най-често подагрозен артрит се наблюдава на първата става на палеца на крака. Артритът протича като остър пристъп с много силна болка, повишена температура, втрисане. Палецът на крака се зачервява (може дори да придобие виолетов цвят) и става извънредно болезнен при допир. Освен артрит, може да се срещне и друг симптом на подаграта – плътни на допир възли, разположени на кожата в близост до ставите (лактите, сухожилията), по-рядко в областта на ушната мида.

Сред рисковите фактори за развитие на заболяването са хипертония, хиперлипидемия, диабет. Единствен показател за точна диагноза е анализът на венозна кръв за проверка на завишено съдържание на пикочна киселина. Рентгеновите признаци за подагра се появяват няколко години след появата на болестта.

Как да разпознаете пристъпа

По правило пристъпът на подагра се развива на фона на прием на алкохол (особено на бира) или преяждане. По-често пристъпите започват през нощта, появяват се внезапно, с интензивна болка, зачервяване и парене в ставата. Пациентите описват болката при подагра като болка от счупен пръст. Пристъпите обикновено се предхождат от усещане за изтръпване в поразената става. Ако подаграта не се лекува, пристъпите стават по-чести, а периодите на обостряне – по-продължителни. Артритът се разпростира върху други стави (на китките и лактите), понякога подаграта поразява и функциите на бъбреците.

Целия текст четете тук