Някои хора “складират” мазнините полезно, а други - не

Доказано е, че затлъстяването уврежда здравето и води до метаболитен синдром, при който се развиват диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. То е глобална пандемия – нараснало е над 2 пъти от 1980 година насам, а изследване през 2014 г. установи, че близо

2 милиарда души

в света са с

наднормено тегло

Наскоро обаче канадски учени стигнаха до извода, че невинаги излишните килограми са вредни за здравето и дори при някои хора носят известни ползи. Иначе казано, има здравословно и нездравословно затлъстяване.

Смята се, че свързаният с прекомерната дебелина метаболитен синдром се причинява от натрупване на излишни мазнини, които отключват опасни възпаления и органите престават да работят нормално. Последствията са пагубни, включително повишаване на захарта в кръвта.

Но изследване на екип от Университета на Монреал начело с проф. Пжемислав Сапеха установи, че

не всички свързани

с дебелината

възпаления

са “лоши”

При увеличаване на теглото се активизира белтъкът невропилин 1, който отговаря за отстраняването на излишните мазнини от организма. Той подпомага т.нар. метаболитно здравословно затлъстяване, което не води до усложнения за сърдечносъдовата система.

Тлъстината в човешкия организъм се съхранява във формата на триглицериди и естери на холестерола в специални тъкани, състоящи се от клетки адипоцити. Телесната мазнина се състои от милиарди адипоцити. В зависимост от това колко калории приемаме те

или изгарят

тлъстините като

източник на енергия,

или ги натрупват

При излишно количество триглицериди и естери на холестерола се активизират възпалителни фактори, които увреждат стените на съдовете и поразяват сърдечносъдовата система.

Невропилин 1 позитивен макрофаг (Neuropilin1-positive macrophage) - вид свързани с възпаленията бели кръвни клетки, е решаващ при подготовката на мастната тъкан за здравословно натрупване на тегло. За да се увеличи телесната мазнина по здравословен начин, първо е нужно да бъде подготвена, както градината трябва да се разкопае, преди да се засади, обясняват от екипа на д-р Сапеха.  Китайка участва в конкурс по танци за хора с наднормено тегло.

Китайка участва в конкурс по танци за хора с наднормено тегло.

Учените доказват, че имунните клетки невропилин 1 позитивен макрофаг се натрупват в телесната мазнина и организират здравословното натрупване на килограми. Тези клетки са важни за премахване на излишните мазнини от тялото и помагат за изграждане на неговата инфраструктура, така че тя да поеме новите резерви от мазнини, без да се получат усложненията, типични за затлъстяването. Изследване е показало, че присаждане чрез костен мозък на невропилин 1 позитивен макрофаг върху мишки

помага за

нормализиране на

кръвната им захар

и нормализира

метаболизма им

С други думи, тези имунни клетки са възлови за т.нар. здравословно затлъстяване.

Друг експеримент, проведен в Университета на Мичиган, изяснява един от парадоксите на затлъстяването – защо хора с наднормено тегло, които интензивно разграждат мазнините, са по-зле със здравето от онези, които ги складират “здравословно”.

Така е, защото при разграждането на мазнините много от освобождаваните мастни киселини се “настаняват” другаде. По този начин опасни нива от тях могат да се натрупат в други тъкани и органи и да предизвикат инсулинова резистентност, а оттам диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Учените от Мичиган откриват характеристики на мастната тъкан, които позволяват на някои дебели хора да складират мазнините здравословно. Според тях гимнастиката е много важна за това. Специалистите са провели тест, който показал, че

здравите

дебеланковци

разграждат

мазнините по-бавно

и в тях има по-малко фибротични клетки, поради което тъканта е по-гъвкава и по-малко податлива на възпаления, а оттам и на различни болести, включително рак.

“Звучи сензационно, но ако разберем как мазнините да се складират ефикасно и защо някои хора ги понасят по-добре от други, можем да открием терапия и превенция, които да преборят свързания със затлъстяването метаболитен синдром”, казва д-р Джефри Хоровиц.

Под негово ръководство е проведен и втори експеримент, при който след аеробика е взета мастна тъкан от две групи затлъстели хора, едната от които спортува редовно, а другата – не. И при двете групи само един сеанс гимнастика е довел до поява на засилено кръвоснабдяване на мастната тъкан.

Следователно, казва докторът, упражненията водят до по-здравословно “складиране” на мазнините.