Има вековна тайна, която държи ключа към ускорения метаболизъм. Не е необходимо да пазите никаква диета, но ще почувствате голямата разлика в тялото си.

Всеки, който иска да намали размера на дрехите си, но талията му не помръдва, вероятно има проблем с метаболизма.

Aвстралийската диетоложка Линди Коен описва простите трикове за промяна на начина на живот, с помощта на които може да свалите килограми.

“Бавното и продължително дъвчене отпуска долните стомашни мускули и позволява по-лесното придвижване на храната към тънките черва”, обяснява Коен пред в. “Дейли мейл”. “Това е важно за здравословното храносмилане и ускорява метаболизма”, убедена е тя.

Изследване от 2014 г. доказва, че когато човек се храни бавно и сдъвква храната си докрай, преди да я глътне, това

води до изгарянето на

над 10 калории повече

на всяко хранене

Дъвченето е първият много съществен етап на храносмилането.

“Когато започнете да дъвчете, слюнчените ви жлези произвеждат т.нар. слюнчена амилаза, която помага да се разгради храната. По-дългото дъвчене помага на тялото да произведе повече слюнка, което е важен процес при метаболизма. Освен това дъвченето раздробява храната на малки парченца, така че тя придобива по-голяма повърхност и е изложена на повече слюнка, което прави усвояването на погълнатото по-лесно.

Колко бавно обаче трябва да се дъвче?

Смята се, че

са необходими

20 минути, за да

получи човек

усещането за ситост

при храненето. Линди Коен отбелязва, че повечето хора приключват с яденето за доста по-кратко време, което води до преяждане, защото тялото не получава възможността да започне да смила правилно.  Aвстралийската диетоложка Линди Коен Снимка: "ДЕЙЛИ МЕЙЛ"

Aвстралийската диетоложка Линди Коен Снимка: "ДЕЙЛИ МЕЙЛ"

Оставяйте приборите на масата след всяка хапка, за да имате повече време за добро храносмилане. И не пийте алкохол, докато се храните. Това са два важни практични съвета, които дава австралийската диетоложка.

Тя посочва още, че да се научиш да дъвчеш бавно, не е чак толкова лесно, колкото изглежда. Този начин на хранене обаче носи усещане за ситост за по-продължително време.

Ако се храните с други хора - роднини или колеги, старайте се да сте последните, които стават от масата, съветва още Коен. Ако сте свършили, преди да са минали 20 минути и все още ви се яде, направете пауза от 20 минути, преди да продължите. Може да почувствате, че вече не сте чак толкова гладни, посочва австралийката.

Според нея трябва да се дъвче дотогава, докато храната може без затруднения да мине през гърлото и хранопровода.

Освен бавното хранене другите важни елементи за ускоряването на метаболизма са

физическите

упражнения и

спокойният нощен сън

“Правенето на упражнения, намаляването на стреса и качественият сън са сред най-ефективните средства за ускоряване на метаболизма, защото те в голяма степен влияят на хормоните, свързани с глада и усещането за ситост”, казва Линди Коен.

Пиенето на алкохол по време на хранене забавя метаболизма, защото организмът дава приоритет на неговото усвояване. Това също води до риск от преяждане.

“Бавното дъвчене помага и да се превърнете в човек, който се храни осъзнато, а не емоционално, и повишава радостта и удоволствието от сядането на трапезата”, казва Линди Коен.