МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” създава конкурентни условия, за да останат младите доктори в България

28 специализанти трупат опит в търновската болница МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” АД. В няколко поредни години най-голямото лечебно заведение в областта се оказва притегателен център за немалко амбициозни млади хора, решени да придобият практически опит и теоретични познания по ред специалности при утвърдените местни лекари.

Всички те са поставени в реални работни условия и назначени на срочни трудови договори като лекари специализанти. В момента, в който придобият специалност, биват назначени в болницата като лекари специалисти редом с доскорошните си ментори.

Пример за това са лекарите д-р Василена Топузанска и д-р Калоян Йорданов, положили успешно практически и теоретичен изпит пред държавна изпитна комисия по специалностите “Акушерство и гинекология” и “Ортопедия и травматология”.

Родом от Враца, д-р Топузанска завършва МУ - Плевен, през 2013 г. Работила е в МБАЛ - Ловеч, и УМБАЛ - Плевен, но от късната есен на 2015 г. е част от екипа на доц. Д-р Светлозар Стойков, д.м., в отделението по акушерство и гинекология. За много кратко време д-р Топузанска успя да спечели доверието на търновските жени, а и показа, че е не просто работохолик, а човек, 100% отдаден на професията, казват колегите ѝ.

Д-р Калоян Йорданов е 29-годишен, когато в началото на 2016 г. става част от екипа на отделението по ортопедия и травматология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” с началник д-р Тодор Табаков. Той е роден в Попово. През 2011 г. завършва медицина във Варна. Казва, че още 13-14-годишен знаел, че ще стане добър лекар. След дипломирането си избрал да специализира в Германия и там разбрал, че мечтата му ще се изпълни, но не като коремен хирург, а като ортопед-травматолог. Младият специалист твърди, че разликите в методите на работа на колегите му в Германия и България са минимални, но пък професионализмът на българските лекари е на много високо ниво и не търпи компромиси.

Кадровият дефицит е бич за българската здравна система. В случая говорим за лекари, но това важи с пълна сила и за професионалистите по здравни грижи - медицински сестри, акушерки и др. Този проблем е последица от куп фактори наред с дългите нулеви години без специализация. Днес все повече болници разбират необходимостта от адекватна грижа и подкрепа към младите лекари, за да не се самозакрият поради липса на човешки ресурс. Такова специално отношение им дава областната болница във Велико Търново, където лекарите - специализанти по нефрология, са двама, други двама специализират очни болести.

Трима са младите хора, избрали за свой ментор в обучението си екипа на гастроентерологичното отделение с началник д-р Яна Колева. По трима са специализантите в областта на ендокринологията и болестите на обмяната и кардиологията. Не липсват специализанти по педиатрия - 5-има на брой, акушерство и гинекология - двама, анестезиология и интензивно лечение - двама, както и двама по нервни болести.

По двама са специализантите по образна диагностика и хирургия, а по един - в областите пневмология и фтизиатрия, както и по клинична лаборатория.

Нужни са условия, които са конкурентни, за да остават младите специалисти в България, вярва ръководството на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Постоянно се работи в тази насока чрез модернизиране на материално-техническата база на стационара, медицинската апаратура и въвеждането на златни стандарти за работа.

Най-голямата лечебница в област Велико Търново е готова да приеме още млади лекари - специализанти в областта на неврохирургията, анестезиологията и интензивното лечение, инфекциозните болести, хирургията, ортопедията и травматологията.

Д-р Василена Топузанска (в средата) с акушерките Любка Кръстева и Юксел Хака
Д-р Василена Топузанска (в средата) с акушерките Любка Кръстева и Юксел Хака