Всички плодове и зеленчуци са полезни, но има някои, които природата е направила толкова силни, че имат въздействие като лекарство. Чистят организма от бацили и ако човек редовно ги хапва и има по-силна имунна система, може да се размине с върлуващите през зимата грипове. За тези дарове от природата разказва диетологът и липидолог доц. д-р Светослав Ханджиев. Той е председател на Сдружението за здравословно хранене.

Доц. Ханджиев, има ли храни, които могат да заместят антибиотиците?

Когато е необходим приемът на антибиотик, няма друга алтернатива. Престъпление е ако сме с бронхопневмония да се лекуваме с лук. В този случай антибиотикът не само ще ни лекува, но ще ни излекува от болестта. Но в навечерието на грипна епидемия не е лошо да усилим съпротивителните си сили със зелени антибиотици. Това са и традициите на нашето хранене от столетия. Интересен факт е, че в началото на XIII век, когато Боянският майстор е изографисал Тайната вечеря в Боянската черква, пред всеки един от 13-те апостоли е поставил по една глава лук и няколко скилидки чесън. Още от тогава е била известна лечебната сила на тези зелени антибиотици.

Зеленият или старият чесън е по-полезен?

Чесънът произхожда от Средна Азия и е храна и лечебно средство от дълбока древност. В средните векове са го използвали като предпазно средство от коремен тиф и холера. Старият чесън е по-богат на витамините В1, B2 и PP. Той съдържа натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо. Скилидките изобилстват от азотни вещества и имат витамин С, който е известен антиоксидант и е от най-важните за увеличаване съпротивителните сили на организма. В 100 г чесън се съдържат 157 мл етерични масла, а миризмата се дължи на сярното съединение диалилсулфид, който пази от различни инфекции.

Цялото интервю четете тук