Ваксината е на една ръка разстояние

Голяма крачка напред към ваксината срещу СПИН направи университетът в Монреал. Досега най-сериозната пречка за изнамиране на лек срещу болестта бе уникалният начин, по който вирусът ХИВ успява да се изплъзне на имунната система. Организмът на заразения произвежда антитела срещу ХИВ, но вирусът си остава неуязвим за тях като запечатана консерва. Антителата не успяват да достигнат най-слабите му места, за да преборят инфекцията.

В Монреал обаче е синтезирана молекулата JP III 48, която има поразителен ефект върху ХИВ. Тя според създателите й действа като микроскопична отварачка за консерви и прави отвор за антителата към вътрешността на вируса. Ето как става това:

"За да се предпази, вирусът трябва да се лиши от белтъците CD4. Тези белтъци се закачат за Т-клетките и заради тях имунната система се инфектира с ХИВ. Като добавим малката молекула, вирусът разтваря обвивката си като цвете. Тогава антителата, които са налични след заразяването, вече могат да се прицелят и заразената клтка да бъде убита от имунната система", обяснява екипът от Монреал.

От десетилетия медиците работят неуморно за създаване на ваксина срещу СПИН. Болестта избухна като епидемия след 1981 г. най-вече в средите на хомосексуалистите. Създадени са антиретровирусни препарати, които забавят разпространението на ХИВ или му пречат да ескалира до СПИН. Така много серопозитивни пациенти разчитат на тази шокова терапия, за да поддържат нивото на своите Т-клетки. Техният живот се подобри в сравнение с предното поколение носители на ХИВ, но ваксина все още няма.

Канадското откритие позволява да се създаде двусъставна ваксина за предпазване от зараза с ХИВ. Повявява се и шанс да се създаде лекарство за вече заразените с ХИВ и за болните от СПИН. То ще бъде изпробвано първо на маймуни.