Диабетиците умират най-вече от сърце. Дали това не се дължи на постоянната грижа за сваляне на кръвната захар?

Зависи с какви лекарства се сваля тя. Някои от тях повишават риска от сърдечен удар. При други той остава непроменен. Трети снижават освен нивото на глюкозата и риска за сърцето, но пък имат други недостатъци и са много скъпи. Така стотици милиони болни и техните лекари се изправят пред медицинска дилема - лекувайки едно, увреждат друго.

Още не се знае защо и как лекарствата за диабет влияят на сърцето. Положението е доста мъгляво, пише списанието на Американската медицинска асоциация. На пазара има общо 12 групи лекарства срещу диабет с по две или три различни съставки във всяка група. Цените им варират от 7-8 лева за най-старите до над 1000 лева за най-новите. Страничните им ефекти също варират, като много от болните пият по повече от един прерарат.

Най-старите лекарства не са изследвани за сърдечен риск, тъй като са били създадени още преди тази връзка да бъде забелязана. Няма как да се прогнозира дали дадено лекарство за сваляне на кръвната захар вреди на сърцето, тъй като всяко има различен механизъм на действие. А голямо и скъпо изследване по този въпрос на вече одобрени за продажба лекарства никой не би финансирал.

Няма спор, че кръвната захар трябва да се сваля. Иначе бързо се увреждат бъбреците, нервите и очите. Свалянето става преди всичко с диета и с физически упражнения. При много диабетици обаче те не са достатъчни. И тогава пред лекаря и пациента стоят 2 въпроса: До какво ниво да свалям кръвната захар? И с какви лекарства да го свалям?

Нивото на кръвната захар се проверява чрез измерване на съдържанието на един белтък в кръвта - А1С хемоглобин. То показва средните стойности на кръвната захар за последните 3 месеца. Колкото повече е този белтък, толкова по-голям е рискът от усложения. Оптималното ниво на белтъка е различно за всеки пациент, но лекари и болни маниакално се придържат към ниво 7. То всъщност е оптимално само за млади диабетици без други оплаквания. Възрастните обаче имат и други хронични болести като атеросклероза и за тях толкова ниско ниво на белтъка се постига трудно.

Изследванията на новите лекарства за диабет сочат, че някои от тях снижават риска за сърцето, други не го променят, а трети го повишават, и то при едни и същи нива на А1С. По-старите лекарства като метроформин никога не са изследвани за това.

Колкото се повишава дозата, за да се държи на седем нивото на А1С, толкова по-голям е рискът от усложнения. Появява се и риск от прекалено голямото понижаване на А1С. Тогава пък човек се поти много и е силно замаян. Но лекарите продължават да настояват кръвната захар да се сваля на всяка цена. А за някои от тях е станало идея фикс да свалят нивото на А1С дори на шест.