Избегнете летните рискове за здравето със съветите на д-р Благомир Здравков,  детски анестезиолог в “Пирогов” и медицински консултант на “Откраднат живот”.

Лятото е другото име на доброто настроение, отпуските, дългите дни с възможности за повече забавления.

Лекарите в спешните отделения обаче от опит знаят, че когато времето започне да се затопля, в аритметична прогресия се появяват опасности за здравето. Те могат бързо да превърнат дори най-прекрасния летен ден в бедствие.

Сезонът поощрява изнасянето на всички забавления на открито, а природата и климатът между месеците май и октомври крият специфични заплахи за здравето. Последиците от тях може да вгорчават дните до края на живота ни.

Най-честите, свързани пряко със сезона инциденти, са ухапванията - от кучета, котки, кърлежи, комари, змии; ужилванията - от оси, пчели, стършели; опарванията от медузи. Това обясни детският анестезиолог д-р Благомир Здравков от Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение в университетската болница по спешна медицина “Пирогов”, който стана известен и като главен консултант на сериала “Откраднат живот”. Д-р Здравков е отличен за работата си като анестезиолог-реаниматор от Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз.

Топлото време си върви в устойчива комбинация и с рисковете за удавяне, топлинни и слънчеви удари, увреждане на очите от силна ултравиолетова светлина край водни площи или на голяма надморска височина, слънчеви изгаряния на кожата, туристически травми и наранявания при спорт или летни дейности като косене и бране на плодове от дървета, хранителни отравяния.

Списъкът и така е дълъг, въпреки че изобщо не е изчерпателен. Хубавото е, че с малко повече предвидливост най-честите летни неприятности със здравето може да бъдат избегнати.

Съветник на читателите на вестника

в стратегията им за безметежно лято

е д-р Здравков, който дава и съвети

каква първа помощ да се окаже,

ако въпреки всичко ни сполети беда.

Кърлежи

Част от тези членестоноги имат медицинско значение, тъй като с едно ухапване за по-малко от минута могат да предадат няколко различни патогена. Това пък води до атипично протичане на инфекциозните болести и трудното им разпознаване и лечение. Най-опасните болести, които се предават от заразени кърлежи, са лаймската болест и марсилската треска.

Кърлежите населяват ниската растителност на диви или необработени тревни площи в градовете.

Най-често ухапването остава незабелязано, тъй като в челюстите им се съдържа вещество, подобно на анестетик. Може да бъдат открити по всички части на тялото, но с особено внимание трябва да се оглеждат окосмената част на главата, около и зад ушите и в областта на слабините.

Ако установите впила се в кожата тъмна “буболечка”, най-вероятно това е кърлеж.

При достъп до медицинска помощ е по-разумно опитите за изваждането му да са на медик. Важно е да се извади целият кърлеж и никаква част от устния му апарат да не остане в кожата на пострадалия.

Ако все пак ви се наложи сами да извадите кърлежа, помнете:

- Хваща се възможно най-ниско до кожата и внимателно се тегли навън.

- Старайте се да не разкъсате или смачкате тялото му.

- Огледайте добре дали сте извадили целия кърлеж. Ако имате дори най-малко съмнение да е останала част от него – потърсете лекар.

- Измийте добре ръцете си и мястото на ухапване.

Често допускани грешки при ваденето на кърлежа са:

- С вече замърсените при манипулацията ръце да си потъркаме очите – патогените постъпват през конюнктивата и заразата става много вероятна.

- Да оставите кърлежът сам да падне, след като се насмуче с кръв. Така възможността за заразяване се увеличава многократно.

- Да бъде заливан с мазнина или друга емулсия – това блокира дихателните отвори по тялото на членестоногото и вероятно изстрелва всички съдържащи се патогени в кожата на ухапания.

- Груба грешка е при опитите за изваждане кърлежът да бъде ротиран (въртян) независимо от посоката. Това е предпоставка да го разчлените и да се затрудни ваденето на останалите в кожата части.

След ухапвания най-често обривът на мястото е двузонов – по-яркочервен център, заобиколен от по-бледа периферия. При главоболие, световъртеж, болки по мускулите, втрисане незабавно потърсете медицинска помощ.

Ако ви се наложи посещение при лекар заради различни оплаквания дори година след ухапването, винаги споделяйте за инцидента. Понякога наглед несвързани и нетипични симптоми описват ясно картината на късна клинична изява на трансмисивна инфекция, но без да споделите лекарите трудно биха отгатнали.

Ухапвания от кучета и котки

Най-чести са ухапванията от кучета. Раните са широки, обикновено със значителни разкъсвания и кръвонасядания. В тези случаи измийте раната с чиста вода и малко сапун по краищата й. Покрийте с чиста марля.

Задължително потърсете медицинска помощ за оценка на пораженията от кучешките зъби и щателна хирургична обработка, а при необходимост лекарят ще изпише и антибиотично лечение.

Ухапванията от котки са на тясна основа с ясни следи от захапката на животното. Дълбочината на раната може да достигне до около 1 сантиметър. Почистете обилно с йоден разтвор. Медицинска обработка се налага при кървене или симптоми на инфекция.

Ваксинацията с тетаничен анатоксин е задължителна. (Над 2/3 от пациентите над 60 години нямат в кръвта си защитни антитела от този клас.) 

Ваксина против бяс се прави само по лекарско назначение.

Ухапване от змии 

В България змиите с токсикологично значение са усойница, пепелянка и каменарка. Най-често пораженията са по краката и по-специално в областта на глезените. По тази причина съветваме при излети на открито и децата, и възрастните да са с дълги панталони и по-стабилни обувки, покриващи рисковата зона. Дори влечугото да не бъде видяно, ухапването се разпознава по симетричните следи, оставени от предните зъби на змията. Тежестта на увреждането варира в големи граници – от абсолютно безсимптомно протичане до тежък шок със смъртен изход.

В тези случаи първата помощ и навременната медицинска намеса са най-важни.

Запазете спокойствие и незабавно потърсете съдействие. Ако се налага да извикате още хора или да намерите обхват на мобилната мрежа – първо помогнете на пострадалия и го оставете на място, без да го местите, още по-лошо е, ако той сам опитва да се движи. Незабавно след ухапването има силна, остра болка. Минути по-късно мястото се подува и изтръпва. Раната трябва да се промие обилно. За целта използвайте течности, с които разполагате (добър вариант е водата, включително газираната), но без подсладени напитки. Превържете с чист текстилен материал.

Ухапаният крак или ръка трябва да се обездвижи. Груба грешка е да се правят охлаждания с лед, пристягания на раната и около нея, разрези на кожата в тази област или изсмуквания на змийската отрова от тъканите. Ако разполагате с обезболяващо (но не аспирин) – дайте на пострадалия.

Модерните технологии ще са от полза за медиците, ако сте успели да заснемете змията. Но не рискувайте, ако е още жива!!! Ако сте на трудно за откриване място, а ухапаният е в стабилно състояние, се преместете така, че спасителният екип да ви намери по-лесно.

Ужилвания от пчели, оси и стършели

За щастие, повечето случаи протичат с прояви само в мястото на ужилване – болка, подуване и зачервяване. Тогава е важно да почистите добре мястото и да го намажете със сода за хляб или пепел от цигара, смесени с малко вода. Химичната природа на тези два продукта неутрализира част от отровата на насекомото. Най-добре е, ако разполагате с амоняк. С него трябва много да се внимава и ужиленото място само да се тушира с тампон, напоен с разтвора. Не се маже! Не се превързва с амоняк!

Клинични наблюдения на токсиколози показват, че особено сред градското население всяко следващо ужилване води до по-бурна реакция от страна на имунната система, съответно и до по-голяма възможност за развитие на алергичен шок. Той възниква най-често при пораженията в областта на лицето или в непосредствена близост до кръвоносен съд.

В зависимост от индивидуалната поносимост симптомите са главоболие, световъртеж, задух, обриви със сърбеж, сърцебиене до загуба на съзнание. В тези случаи незабавно трябва да повикате медицинска помощ.

За хората, които знаят, че са алергични, има специално конструирани автоматични спринцовки с адреналин, дозирани за деца и възрастни. С тях пострадалият може сам да си помогне след инжектиране на медикамента. Закупуват се от аптека срещу рецепта.

В случай, че сте очевидец на такъв инцидент – повикайте на помощ и други хора.

Ако сте констатирали подуване в областта на лицето, задължително го кажете на оператора от спешната централа. В такъв момент не допускайте пострадалият да приема течности през устата или някой да го полива с вода. Това може допълнително да затрудни осигуряването на проходими дихателни пътища. Ако разполагате с лед – сложете го в мястото на ужилване.

Освободете пострадалия от пристягащи дрехи, за да може да диша спокойно. Ако сте в населено място и виждате, че положението много се влошава, а линейката все още я няма, потърсете съдействие в най-близката аптека. Фармацевтите са с отлична теоретична подготовка за действието на медикаментите, освен това разполагат със спринцовки и игли. Допълнителна помощ и указания могат да ви дадат и диспечерите от медицинските центрове.

Медузи

Черноморските медузи не са опасни и най-често пораженията от техните опарвания са локални и бързопрехидни. Но ако опарванията са върху голяма площ от тялото или пострада детето ви, облейте засегнатите зони с алкохолен разтвор, най-подходящ е салициловият спирт. След това намажете мястото с антихистаминов (противоалергичен) унгвент.

И при опарванията от медузи са възможни тежки алергични реакции, макар и рядко. Ако ситуацията е такава - потърсете съдействие от най-близкия спасител. Всеки от има контакт чрез радиовръзка с лекар, който отговаря за конкретния плаж.

В други морета има и медузи, които причиняват повече поражения. Проучете преди почивката и бъдете внимателни.