Невидима е, но се появява, ако се повиши нивото на калций в кръвта

Биомедицинска татуировка върху кожата предупреждава притежателя си, че е възможно да е болен от рак, в ранна фаза.

Тя е изобретена от швейцарски учени и представлява подкожен имплант, който образува петна върху кожата, ако нивото на калций в кръвта се повиши. Това бие тревога, че може да има тумор, съобщават световните агенции.

Според специалистите откритието е равносилно на малка революция. Чрез изобретението на изследователите от Федералния политехнически институт в Цюрих може да бъде открит рак на простатата, на белите дробове, на дебелото черво и на гърдата. Важното е, че

това става в много

ранен етап на

развитието на

болестта,

когато тя е лечима.

Швейцарският имплант, поставен под кожата, контролира нивото на калций в кръвта. Съставен от синтетични гени, той произвежда меланин, когато калцият се увеличава, което може да е сигнал за коварното заболяване. Тогава пигменти формират “биомедицинска татуировка”, която прилича на изкуствена бенка, но е голяма приблизително колкото 5 стотинки.

Хайтек имплантът се слага от вътрешната страна на ръката, където кожата обикновено е по-бледа. Появата на петното е сериозно

предупреждение,

че трябва да се

отиде на преглед

Татуировката действа по следния начин, обясняват учените: вземат се известно количество кожни клетки от всеки пациент с локална анестезия. След това те се обработват генетично в лаборатория, за да могат да отделят голямо количество меланин - веществото, което води до потъмняване на кожата при слънчеви бани. Променените лабораторно клетки след това се инжектират обратно в тялото, където запазват обичайния цвят на кожата до момента, когато в организма бъде засечено голямо количество калций.

Калцият е минералът, който се съдържа в най-големи количества в човешкото тяло и е

необходим за

правилното

функциониране

на клетките

Той подпомага добрата работа на мускулните клетки, когато се свиват, играе вожна роля за поддържане на нервната система и е ключов за здравето на костите.

Организмът си набавя необходимото му количество калций чрез храната - основно чрез млечните продукти като мляко, сирене и др. Минералът се складира в костите, като нивата му строго се контролират от 4 паращитовидни жлези, разположени в областта на врата.

Нарастването на туморите води до увеличаване на съдържанието на калций в кръвта, което се извлича от костите. Туморите освен това могат да попречат на бъбреците да обработват правилно калция, което води до повече циркулиращ в кръвта минерал.

Лекарите отдавна са наясно, че нивото на калция в кръвта е много важен индикатор за наличието на тумор дори и когато няма други признаци на болестта. Специалисти обаче посочват, че идентифицирането на излишъка на калций е трудно, когато симптомите са смътни и се изразяват в умора, загуба на апетит или запек.

В резултат на това често пъти ракът остава недиагностициран и се разкрива едва когато е в напреднала фаза. Между другото ракът на простатата, на гърдата и на бъбреците е сред онези, които вземат най-много жертви по света.

Изобретението на швейцарските учени стимулира самоконтрола и ранната диагностика, така че да има възможно най-големи шансове за оздравяване.

“Повечето хора днес

отиват при доктора,

когато туморът е

започнал да им

създава проблеми

За нещастие в този момент е много късно”, обяснява Мартин Фюсенегер, съавтор на изследването. Учените се надяват, че един ден до него ще имат достъп всички, които са загрижени за здравето си и искат да го контролират.

Новаторският имплант е тестван с успех върху мишки, а опитите върху хора трябва да започнат през следващите две-три години.

Изследователите тествали прототипа си върху гризачи с ракови тумори, предизвикващи хиперкалцимия и с тумори, които не водят до нея. Както се очаквало, имплантът реагирал само на хиперкалцимията. По време на 38-те дни, докато траел експериментът, други симптоми на болестта не се проявили.

Така че само “татуировката” била указание, че нещо с организма не е наред.

Според специалистите пускането на този имплант на пазара ще изисква поне още 10 години изследвания и развитие. Британски лекари коментират пред в. “Дейли мейл”, че създаването на татуировката е вълнуващ факт, но добавят, че повишените нива на калция може да се дължат и на други състояния като например бъбречна недостатъчност или хипертиреоидизъм.

“Прекалено е рано за големи надежди, защото трябва преди всички да видим как изобретението действа при хората”, казва Катрин Пикворт от британския център за изследване на рака.