- Наистина ли кърменето е най-доброто за майката и за бебето?

- През януари 2016 г. авторитетното издание "Лансет" публикува серия от статии категорично в полза на кърменето. "Майчиното мляко прави света по-здрав, по-умен и по-равноправен", заключи "Лансет". То предпазва от инфекции, тъй като в него има антитела и имунни клетки. В бедните страни рискът от смърт в детска възраст при кърмени деца е само 12% от риска при децата, които не са кърмени.

- Тоест, кърменето е добро само за бедните страни?

- Не само за тях, а за целия свят. Колкото до инфекциите, "Лансет" цитира 6 сериозни изследвания, според които при кърмените бебета рискът от т.нар. внезапна детска смърт е с 36% по-нисък. Кърмата предпазва и от некротизиращ ентероколит - тежко чревно разстройство, което убива бебета във всички държави. Кърменето предпазва и от диария, отит, дихателни инфекции и проблеми със зъбите.

- А алергии?

- Кърмата има известен ефект срещу астма, но не и срещу други алергии като екзема или пък непоносимост към храни.

- Има ли дългосрочни ползи от кърменето?

- Да. То предпазва от затлъстяване в зряла възраст. Предпазва и от диабет тип 2, който също е свързан с наднорменото тегло. Кърменето няма влияние върху кръвното налягане и нивата на холестерола.

- А подобрява ли мозъчната дейност на бебето?

- Да, има известна роля при развитието на мозъка на бебето и за умствените му способности. Изследвания сочат, че кърмените деца имат с 3,4 пункта по-висок коефициент на интелигентност в сравнение с некърмените, пише "Лансет". Ако обаче се вземе предвид и коефициентът на интелигентност на майката, тогава предимството на кърмените деца е по-малко - 2,6 пункта.

- Има ли ползи от кърменето и за майката?

- Има. Ракът на гърдата и на матката е по-рядък при жени, които са кърмили.

- Колко жени не могат да кърмят?

- Между 1 и 5 процента от жените не могат да произведат достатъчно мляко, за да хранят бебето си. При други млякото намалява или секва, тъй като са разтревожени, изтощени или депресирани, или пък защото не получават подкрепа в първите дни след раждането. А има и трета група жени, които съзнателно са избрали да не кърмят.

- Бебешката формула като кърмата ли е?

- Не. Тя се прави от краве или козе мляко и съдържа 75 съставки, докато в кърмата съставките са над 300.