България е на 91-о място по продължителност на живота в света и с най-лоши показатели в Европейския съюз.

Човек вече може да научи колко години би живял, ако е роден в дадена страна. Това е възможно с калкулатор, разработен от Би Би Си. В него са използвани данни от глобално изследване за заболеваемостта в 198 държави. Проучването е направено от Института за здравна статистика в САЩ, който се занимава с наблюдения в цял свят.

България се нарежда на 91-о място в световната класация за продължителност на живота и на 40-о от 44 европейски страни. Калкулаторът, който се намира на интернет адрес http://www.bbc.co.uk/

news/health-44107940, дава възможност на всеки да провери колко години би живял, като въведе настоящата си възраст и пол. Изчислява и

какъв процент

от оставащото му

време на Земята

е вероятно

да прекара

в добро здраве

Изчисленията се правят въз основа на последните статистически данни за заболеваемост и смъртност в света през 2016 г. и не отчитат фактори като възможни научни открития за лечение на тежки заболявания, подобряване на медицински услуги и качество на живот в бъдеще.

Проверка на “24 часа” в калкулатора показа, че

шансовете за

дълголетие на

раждащите се

днес българчета

са по-малки

в сравнение с тези на техните родители, баби и дядовци, ако положението се запази. Според калкулатора средната продължителност на живот на едногодишните момиченца в България ще е 79 години, а на връстниците им момчета - 72.

За сравнение, ако майката е около 33 години, може да доживее до около 82 г., а мъж на същата възраст – до 76 години. За баба и дядо на около 66 години прогнозите са съответно 84 и 80 години.

Данните на Института за здравна статистика показват, че българките живеят с четири години повече в сравнение с 1990 г., а мъжете - с 3,5 години. Средната продължителност на живот при нежния пол в България е станала за това време 78,5 години, а при силния - 71,7 години.

Макар броят на заболяванията, причняващи ранна смърт, като цяло да намаляват у нас, основните виновници продължават да са сърдечните заболявания, мозъчносъдовите и високото кръвно.

Сред рисковите фактори, които ги предизвикват, са затлъстяването, алкохолът и пушенето.

В съседна Гърция, която е предпочитано място за втори дом от много българи, средната продъжителност на живот е доста по-висока.

Страната се нарежда на 23-о място сред всички изследвани държави и на 16-о сред европейските. Раждащите се сега в Гърция деца биха доживели до около 84 години, ако са момичета и 79 години, ако са момчета. Ако родителите им са около 33 години, данните за майката са 87 години, а за бащата – 82 г. При баба и дядо на около 66 години са съответно 87 и 84 години.

В Испания, където също има голяма българска общност, нещата изглеждат още по-добре.

Испания е

с най-дълга

продължителност

на живот в ЕС, а в цяла Европа я изпреварва само Швейцария.

Родено сега в Испания момиче би доживяло до около 86 години, а момче – около 81 г.

При родители към 33 години данните са съответно 89 г. и 84 г. , а при баба и дядо на около 66 г. – 89 и 85 години.

Германия, която през последните години е популярна за емиграция заради добре развиващата се икономика, е на 28-о място в света по продължителност на живота и на 19-о в Европа.

Днес германките живеят средно по 83,3, а германците - 78,5 години. През последните години в страната обаче се наблюдава увеличаване на някои заболявания, водещи до преждевременна смърт, заради които

Германия е

много след

другите страни

в Западна Европа.

Така например за последните 25 години болните от алцхаймер са скочили с 24,4 на сто, от рак на белите дробове – 9,8 процента, от белодробни заболявания - с 19,7 процента, от бъбречни заболявания - с 53,2 на сто, и от високо кръвно – с 22,5 процента.

Рисковите фактори отново са лоша диета, високо кръвно, наднормено тегло, алкохол и наркотици.

САЩ са чак на

48-а позиция

Раждащите се сега там момичета биха доживели около 82 години, а момчетата – 77 години. Продължителността на живот за американците около 33 г. в момента е 85 години за жените и 81 г. за мъжете. Ако са около 66 г., данните са съответно 87 и 84 години.

Като цяло Западна Европа доминира в топ 20 на страните с най-дълголетни граждани, но първите две места се държат от Япония и Сингапур, където раждащите се сега могат да очакват, че ще живеят до 84 години. В двайсетицата има 14 западноевропейски държави. Швейцария е на трето място, следвана от Испания и Андора. Австралия е на шесто място. След нея се нареждат Франция, Италия, Исландия и Израел. На 11-а позиция е Люксембург, следван от Норвегия, Швеция, Канада, Финландия, Холандия, Австрия, Нова Зеландия, Малта и Англия.

От последните 20 страни в дъното на таблицата 18 се намират в Африка. Деца, родени сега в Лесото и Централноафриканската република, които са опустошени от граждански войни, имат шанс да доживеят едва до 50 години.

Като цяло

жените са

по-дълголетни

- живеят средно

с 6 години повече от мъжете в 195 от общо 198 държави. Трите страни с обратна тенденция са Република Конго, Кувейт и Мавритания.

В някои държави разликата между жените и мъжете е 11 години. Сред тях са Русия, Литва и Беларус. По-ниската продължителност на живот сред представителите на силния пол в тях се обяснява с алкохолизма и лошите условия на труд. Русия е чак на 136-о място в класацията. Рускините живеят около 77 години, а руснаците – около 66.

Данните от нея бяха коментирани иронично от медиите в Москва. “У нас се живее весело, но кратко. На Запад медицината е по-добра, хората живеят по-дълго, макар и скучно”, обобщиха те.

Президентът Владимир Путин обаче даде да се разбере, че гледа сериозно на този проблем. Той издаде указ, с който постави задача на правителството до 2030 г. да вкара страната в клуба на държавите, където се живее над 80 г. Путин призна, че след 2000 година, когато жените са живеели около 65 г., а мъжете не повече от 60 г., има някакъв напредък, но той е “трагично малък”.

Проучването на американския институт показва, че

световната

продължителност

на живот

се е увеличила

с над 7 години

спрямо 1990 г. Хората по света живеят по-дълго благодарение на по-ниската смъртност от сърдечни заболявания в богатите държави и намалялата детска смърност в бедните страни. Други фактори са подобреното здравеопазване, поддържането на по-добра хигиена и медицинските открития за лечението на тежки болести.

След 1990 г. продължителността на живот се е увеличила в 96 процента от страните.

Най-голям скок има в 10 африкански държави на юг от Сахара. В Етиопия хората например вече живеят с 19 години по-дълго, или около 66 години. Това се дължи до голяма степен на справянето със сушата и глада, с някои инфекции и болести като холера.

В Африка обаче има и 4 страни, където продължителността на живот спада. Това са Лесото, Свазиленд, Зимбабве и Южна Африка, където съществува масово заразяване със СПИН.

Любопитно е, че има съседни държави с 20 г. разлика. Ако прекосиш границата между Китай и Афганистан, продължителността на живот спада с 18 г. При Алжир и Мали разликата е 15 г.

На Балканите няма чак такива големи различия. От съседните на България страни само Македония е по-назад в класацията. Тя заема 93-о място със средна продължителност на живот от 75 г. Нашата страна е две места по-напред и с година по-голяма продължителност. Раждащите се сега в съседна Румъния деца също биха доживели около 76 г., но страната им заема 87-о място. Сърбия е с осем позици по-напред при същата продължителност на живот. Подобно на Гърция, Турция има много по-добри резултати. Турците живеят около 80 г., което поставя страната на 38-а позиция в класацията.

През последните 100 години средната възраст на хората по света непрекъснато се увеличава, като изключение прави времето около двете световни войни. Според американските експерти в момента се приближаваме към пика на дълголетието и практически

няма шанс

да се живее

повече от 115 г. Хората, които умират над тази възраст, са по-скоро изключение, отколкото надежда, че с подобряване на здравеопазването и качеството на живот тази възраст ще става все по-масова.