Ракът на простатата жлеза е заболяване, което протича безсимптомно, а поради спецификата на органа и често не може да бъде „хванато“ чрез биопсия. Има случаи, при които редица фактори говорят за злокачествен процес и се налага извършването на серия биопсични тестове, които дават фалшив негативен резултат. Докато се установи реалното състояние на пациента карциномът вече може да е сериозно авансирал, а лечението му да е толкова забавено, че ефективността му да се постави под съмнение.

При изследване на пациенти със съмнение за рак на простатната жлеза в Хил клиник ползват единствената в България система за Fusion биопсия. Това сложно, мултидисциплинарното изследване открива рака на простатата с безпрецедентна до този момент точност. Така лекарите могат да реагират с адекватно лечение, а както е известно ракът на простатата може да бъде „преборен“ единствено, ако се диагностицира в ранен стадий.

За още по-голяма точност в Хил клиник работят не просто изследване с ядрено-магнитен резонанс, а мултипараметричен ЯМР с протокол и класифициране на лезиите по системата PI-RADS. То дава възможност да се запишат множество детайлни изображения на жлезата, семенните мехурчета и прилежащите лимфни възли, детайлна оценка на получените образи, отличаване на злокачествените от доброкачествените лезии. При доказан карцином се прави и стадиране на процеса – ключов момент при избор на метод за лечение.

Мултипараметричният ЯМР може да определи наличието, местоположението и разпространението на туморите, ангажирането на простатната капсула, размерите и плътността на лезиите, степента на кръвоснабдяването и пропускливостта на стените на съдовете. Дава ценна информация за прилежащите тъкани, което е особено важно при извършване на невросъхраняваща хирургия на простатата. В Хил клиник това е радикална простатектомия по лапароскопски метод, която е много щадяща за общото здравословно и психологическо състояние на пациента..

ПИ-РАДС (Prostate Imaging Reporting and Data System) помага да се елиминират вариациите в протокола и интерпретацията на находките при ЯМР. Жлезата се разделя на точно определени зони, което позволява точната локализация на процеса. Използването на PI-RADS улеснява комуникацията между спецалистите по образна диагностика и уролозите и предоставя данни за насочена биопсия на всяка подозрителна лезия. Резултатите се обобщават количествено и се определят в степени (от 1 до 5, съответно от много малка вероятност до много висок риск за наличие на клинично значим карцином).

Пациентите споделя, че изследаването не е свързано с болезнени усещания, дискомфорт или вредности. Противопоказание за провеждането му е наличие на пейсмейкър и други имплантирани устройства в организма.

С Fusion - наистина супермодерна апаратура уролозите в Хил клиник имат възможност да помогнат на много мъже с неустановена диагноза „простатен карцином“. Досега единствената опция беше пътуване в чуждестранна клиника, но вече Fusion има и в София.

За повече информация: 02 439 3131

http://hillclinic.com/urologiya-prostata/