д-р Г. Деримачковски, Хил клиник

Кръв в урината е симптом, който най-често се появява при заболявания на пикочо-отделителната система /бъбреци, пикочопроводи , пикочен мехур, простатна жлеза и пикочния канал/. По-рядко, кръв в урината може да се получи и при пациенти лекувани с мадикаменти които намаляват съсирваемостта на кръвта / най-често изписани лекарства след сърдечно-съдови заболявания/.

При наличие на кръв в урината някои пациенти максимално рано търсят лекарска помощ и други, които пренебрегват този симптом и идват за преглед при уролог доста късно.

Както вече споменахме, кръвта в урината най-често е урологичен симптом и признак, който налага преглед при специалист. Прегледът е задължителен и трябва да бъде извършен максимално бързо и навреме след появилата се кръв в урината. Кръвта в урината може да бъде придружена със съсиреци с различна форма и големина.

Причини за кръв в урината:

Има няколко урологични причини, които могат да предизвикат този симптом. Най-често това са заболявания на бъбрека и пикочния мехур.

Много често подобни оплаквания пациентите свързват с песъчинки, камъчета в бъбреците, които наистина са провокатор за този симптом. Важно е да се знае, обаче, че единствено уролог може да потвърди диагнозата и да бъдат изключи други доста по-сериозни заболявания на пикочо-отделителната система (тумори на бъбрека и пикочния мехур, уголемяване на простатната жлеза и рак на простатата).

hillclinic.com