Изморена съм, дългият живот изобщо не е дар за мен, а наказание", казва Коку Истамбулова от Чечения

Най-старата жена в света казва, че нейният 129-и рожден ден е нищо друго освен наказание. Коку Истамбулова от Чечения споделя пред "Дейли мейл"l, че не е имала нито един щастлив ден през целия си живот и няма идея как е успяла да доживее до такава възраст. 

Истамбулова избягва месото, но обича кисело мляко. Тя вярва, че само Божията воля й помогнала да достигне заветните 129 години следващия месец. Датата й на раждане по паспорт е 1 юни 1889 г., възрастта й е потвърдена от Руското правителство. 

Истамбулова е била на 55 години в края на Втората световна война и на 102, когато Съветският съюз се разпада. 

По време на войната тя си спомня за "страшните" нацистки танкове, които минават през родния й дом в село в Чечения. Тя и семейството й по-късно са били депортирани заедно с целия чеченски народ в Казахстан и Сибир от Сталин, който ги обвинил в сътрудничество с нацистите.

На въпроса как е живяла през тези години тя отговаря: Това е Божията воля, аз нищо не направих по въпроса. Виждам хора, доживяли много, които спортуват, ядат нещо специално, държат се във форма, но нямам представа аз как съм живяла досега. Не съм имала нито един щастлив ден в живота си. Винаги съм работила упорито, копаейки в градината.

Изморена съм, дългият живот изобщо не е дар за мен, а наказание", каза още тя. 

На тази възраст е способна да се движи и храни сама, но зрението й е слабо. През годините е изгубила няколко деца, включително и син, който е починал на 6 години. Роднините й разказват, че последното дете, което губи, е дъщеря й Тамара. Тя умира преди 5 години на 104-годишна възраст. 

Аз съм преживяла толкова много войни, че сега съм сигурна, че нямах щастлив живот. Спомням си как немските танкове минаха през къщата ни. Беше страшно, но аз се опитвах да не го показвам. Животът в Казахстан беше най-тежък. Всеки ден си мечтаех да се прибера у дома. Тя си припомни как мюсюлманските ограничения върху облеклото се опростяват след края на царските времена под съветско управление. "Бяхме възпитани строго и много скромни в облеклата. Спомням си, че баба ми ме би и порица, защото се виждаше шията ми. Тогава дойдоха съветските времена и жените бързо започнаха да носят по-отворени дрехи", разказва старицата.

"Като погледна към нещастния си живот, бих искала да бях умряла, когато бях млада. Работя цял живот. Нямах време за почивка или развлечение. Ние или копаехме земята, или засаждахме дини. Живеехме ден за ден.

Сега не живея, животът ми просто се проточва, споделя още тя.  

Длъжностни лица казват, че всичките й документи са загубени по време на Втората чеченска война от 1999 до 2009 г.

В Русия има над 37 души на над 110 години, но това не може със сигурност да се потвърди, защото както и с данните на Коку липсват актове за раждане. 

След смъртта на 117-годишната Наби Таджима в Япония миналия месец най-старата  жена в света по документи се смята за японката Чийо Мияко, родена на 2 май 1901 г..

Най-старата жена живяла някога в света по документи е французойката Жан Калман - 122 години и 164 дни. Тя умира през 2016 г.

Превод и редакция: Елеонора Кълвачева