Обсъжда се месечна парична помощ за навършилите пълнолетие хора с увреждания, каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков. Той беше помолен да коментира предстоящите промени около подкрепата към хората с увреждания, предаде БТА. 

След промените около новата система на индивидуална социална оценка ще стане ясно кои точно групи ще получават помощта и в какъв размер.

Обсъжданият размер е до една минимална работна заплата.

Предстои да бъде обсъдено как точно да се разпише тази лична помощ, защото практиката е тя да се разписва в часове месечно, които зависят от степента на увреждане и индивидуалната необходимост на съответния човек да получава такава лична помощ, каза министър Бисер Петков. Той допълни, че вчера на среща с хора с увреждания е коментирано, че такива елементи на помощ има и в момента в България. Над 80 хиляди пенсионери получават добавка за лична помощ заедно с пенсиите си от Държавното обществено осигуряване. Размерът й не е достатъчен, но е със същото предназначение, допълни социалният министър.

Бисер Петков припомни, че от доста години се осъществява проектно финансиране за услугите личен и социален асистент, които тази година се финансират от бюджета. Въпросът е това да се регламентира в закона, за да има сигурност и спокойствие у хората с увреждания, че правата им са гарантирани, защото сега има недоволство, че всяка година се кандидатства по различни програми и проекти, допълни министърът.

Вчера стана ясно, че работна група ще изготви изцяло нов проект на Закон за хората с увреждания.

Основната цел е новият нормативен акт да бъде синхронизиран с Конвенцията за правата на хората с увреждания, която беше ратифицирана от Народното събрание през 2012 г.

На срещата в социалното министерство са присъствали както национално представителните организации на хора с увреждания, така и представители на протестиращите майки на деца с увреждания.