Автоимунната болест е нарушение, при което имунната система погрешно започва да атакува части от тялото ви, като ги смята за чужди. Според изследвания, автоимунните заболявания са една от първите 10 причини за смърт при жени във всички възрастови групи до 64 години.

Има повече от 80 различни автоимунни заболявания, но някои от тях са общи за всички тях.

Много е важно да се разпознаят първите признаци, тъй като ранната диагностика помага да се удължи живота, да се повиши качеството му и да се намали влошаването на здравето. Кои са признаците, че нещо не е наред с вашата имунна система? Вижте дали сте в рискова група.

1. Главоболие и дефицит на концентрация

Главоболието и липсата на концентрация може сериозно да навредят на качеството на живот. Тези симптоми могат да бъдат свързани със стрес или липса на сън, но те също са признаци на дисфункция в нашата имунна система (например лупус или анемия).

2. Акне, псориазис, дерматит, екзема

Кожните проблеми може да бъдат много тревожни. Ако обичайните лекарства не помагат, отидете на лекар, тъй като тези признаци могат да бъдат причинени от хемолитична анемия (състояние, при което няма достатъчно червени кръвни клетки ), псориазис, склеродермия (автоимунно заболяване на съединителната тъкан на кожата) и други нарушения.

Целия текст четете тук