Изненадващо се оказа, че "хормонът на любовта" окситоцин действа като антидот при препиване, обяви група учени от университета в Регенсбург. Те давали алкохол на лабораторни мишки, но на част от тях добавяли и окситоцин. "Хормонът пречи на алкохола да достигне някои части от мозъка. Онези мишките, които го получаваха, бяха видимо по-малко пияни", докладват учените.

При човека окситоцинът създава чувство за интимна близост. Отрезвяващият му ефект още не е изпробван върху хора. Но след откритието на екипа от Регенсбург вероятно ще се създадат лекарства срещу алкохолизъм на базата на окситоцина.

Фруктозата също действа отрезвяващо, обявиха израелски учени от университета "Бен Гурион" в Негев. Те забелязали, че прилепите се опияняват, като ядат ферментирали плодове. Но ако след това поемат фруктоза, отрезвяването настъпва по-бързо, отколкото ако приемат друга форма на захар - сукроза или глюкоза.

През 2013 г. екип от Калифорния откри, че ензимът оксидаза разгражда алкохола много бързо в комбинация с друг ензим, който пък разгражда водородния пероксид - вреден страничен продукт от метаболизма на алкохола в черния дроб. "Двата ензима действат така, все едно в стомаха има милиони чернодробни клетки", обяви шефът на екипа проф. Унфен Лу. Според него от двата ензима може да се направи "хапче за изтрезняване".

При употреба на алкохол нивото на витамин В12 в организма пада рязко. Ето защо алкохолно натрявяне се лекува венозно с коктейл от магнезий, витамин С и витамин В12.

Първо сред доказано неефикасните средства за изтрезняване е кафето. То обезводнява още повече пияния човек. Изследване на д-р Томас Гулд от 2009 г. показа, че пияните мишки намират своя път в лабиринт, но не и когато са поели кофеин заедно с алкохола.

"Важно е да се разбие митът за отрезвяващата сила на кафето, тъй като комбинацията от кофеин и алкохол води до вземане на грешни решения с катастрофални последици", казва д-р Гулд.