Доц. Жана Казанджиева от Клиниката по кожни и венерически болести на Александровска болница отговаря на въпроса на Дора Григорова.

Всъщност вече сме закъснели, ако едва сега започваме с нанасянето на фотозащитни средства. Може да различим четири групи хора, за които употребата на слънцезащитна козметика е задължителна.

В първата група са пациентите с рак на кожата, с лупус еритематозус, соларна уртикария, фотодерматити и други заболявания, които се влошават от излагане на слънце. За тях фотозащитните средства трябва да бъдат част от козметичната грижа през цялата година.
Пациентите с тъмни петна по лицето са втората група, която отдавна трябва да е започнала с мерките. Фотозащитните кремове и лосиони са задължителни за употреба в тази група още при първото пролетно слънце. В противен случай старите пигментации стават още по-тъмни, а нерядко се появяват и нови неприятни петна.
Третата група се състои от туристите, които забравят за слънцезащитните кремове, когато пътуват към по-топли дестинации. За съжаление, тази грешка струва скъпо, защото различната географска ширина и неподготвената за интензивно слънчево облъчване кожа водят до изгаряния и тъмни пигментации. Този тип кафяви петна най-често са разположени над горната устна и по скулите.
Бременните жени са последната група, която трябва вече да е нанесла фотозащита върху кожата си. Известно е, че при бременните много често се появяват характерни тъмни петна по лицето - т.нар. маска на бременността. Тези петна се дължат на хормоналните промени, които настъпват по време на бременност в организма, но прилагането на фотозащита до голяма степен ограничава появата им. Жените с по-тъмна кожа, пациентките на хормонална терапия и вземащите противозачатъчни средства са застрашени също от подобни промени и трябва бързо да се допитат до специалист и да вземат съответните мерки за предотвратяване на нежелана пигментация.
Ако не попадаме в нито една от споменатите групи, сега е моментът да преразгледаме съдържанието на козметичната чанта от миналото лято и да проверим срока на годност на фотозащитните продукти. Какво ни е необходимо за лятото: фотозащитен крем или флуид за лицето; продукти за тялото с висок фактор на защита, които да ни помогнат да не изгорим при първите слънчеви бани; препарат за успокояване на кожата след прекомерно излагане на слънце.
Необходимо е да купуваме качествени продукти - с висока UVA и UVB защита, водоустойчиви, с широкоспектърни фотозащитни филтри. За градски условия е достатъчно да се ползва фотозащита с фактор между 20 и 30 и със съответното покритие за ултравиолетови А лъчи. При почивка на море, планина или при екскурзия в чужбина слънчевата защита трябва да се покачи на 50+.
Внимание! При малките деца е необходима фотозащита с най-висок фактор, защото всяко слънчево изгаряне многократно увеличава риска от развитие на меланом в по-късните години от живота. Хората със светла кожа също се нуждаят от сериозна фотозащита. Въпрос на обща култура е да познаваш своя фототип и спрямо него да определяш фотозащитата, която ползваш. Правилата са прости:
I тип кожа – винаги изгарят, никога не почерняват
II тип кожа – винаги изгарят, много рядко почерняват
ІІІIII тип кожа – понякога изгарят, могат да придобият тен
IV тип кожа – никога не изгарят, винаги почерняват
V тип кожа – характерна за арабите
VI тип кожа – характерна за негрите.
Разбира се, има много допълнителни особености, но ако искате да бъдете сигурни в своя фототип, обърнете се към дерматолог. Винаги има избор и ако се страхуваме от химикали във фотозащитните кремове, съществува фотозащита само с физични филтри - цинк и талк. Физичните филтри са подходящи за чувствителна кожа и са запазени основно за детската козметика. Този тип фотозащита обаче оставя бял филм върху кожата и леко променя цвета й.