Всеки има периоди, в които му се налага да пести. Въпреки това може да се храни здравословно и разнообразно. Някои смятат, че здравословно е равно на безвкусно, но ще ви докажем обратното. За помощник поканихме специалиста по природосъобразно хранене по системата на д-р Гайдурков Владимир Мутаров.

Има ли такава зависимост, че ако пестим или сме с по-ограничен бюджет, посягаме по-често към калорични и нездравословни храни?

За да се храним правилно, трябва да сме стигнали до извода, че най-ценният ни капитал е здравето. И след това няма пречка, която да ни спре да го постигнем. Независимо какъв е бюджетът ни, бихме могли да разполагаме с полезни за нас храни. Познавам много хора, които имат големи финансови възможности, но не се замислят за здравето си. Затова няма пряка връзка между това дали човек има, или няма пари и грижата за здравето. Продуктите, които са на пазара и нямат висока цена, са напълно достатъчни за нашето меню. Лидия Ковачева казваше, че ако нещо е много скъпо, то не е за ядене. Всичко трябва да е достъпно.

При ограничен бюджет ядем макарони, хляб…

Вместо да си купим макарони от бяло брашно, нека си вземем оризови, царевични, от елда. Те може да се сварят със сушени зеленчуци и кимион на зърна. А като се отцедят, да се сложи масълце и да се направи сос от пасирани зеленчуци на пара, сурови ядки, лимон, чесън, лук. Или да се приготви песто от авокадо и маслини. То може да овкуси още боба, лещата.

Цялото интервю четете тук