Камъните в жлъчката са твърди и грапави образувания в жлъчния мехур с размери от песъчинка до голяма мушмула.

Видове

Биват два вида. Най-често срещани са камъни, образувани от холестерол. Те нямат нищо общо с нивото на холестерола в организма.

Другият вид е камъни от билирубин. Те се образуват в резултат на хемолизата (унищожаване на червени кръвни клетки). При нея в жлъчната течност се натрупва билирубин. Тези камъни се наричат още пигментни.

Откриват се над 40-годишна възраст и по-често при жени. Проявяват се и като родова черта. Може да се получат при присаждане на орган или на костен мозък, при бременност, диабет, цироза и инфекции на жлъчните пътища. Както и при болести, които са съпроводени с производство на билирубин в черния дроб, например анемия. Появяват се и при загуба на тегло след продължителна диета, както и след венозно хранене за дълъг период.

Много хора нямат симптоми и техните жлъчни камъни се откриват на рентген или при коремна операция. Но ако камъкът блокира жлъчния канал, са усеща внезапна болка в корема. Това състояние се нарича жлъчен колит. Болката отшумява, ако камъкът мине в дванадесетопръстника. Но тя може и да е постоянна и тъпа и да се разпространи към гърба. Симптоми са и гаденето, пожълтяването на кожата и избеляването на очите.

Камъните в жлъчката се откриват с ехограф и магнитен резонанс, както и с кръвен тест за билирубин и за ензими на панкреаса.

Лечение

Щом няма симптоми, не се прави операция. Но ако се появят, тя често е по спешност. Модерен метод е лапароскопска холесистектомия, при който се прави малък срез и възстановяването е бързо - пациентът се прибира вкъщи още същия ден или на сутринта. В миналото се е отстранявала цялата жлъчка, но сега това се прави по-рядко.

Има лекарства, разграждащи холестероловите камъни, но те действат бавно - 2 и повече години, а и после камъните могат да се образуват пак. Камъни се разтварят бързо с химикал, вкаран в жлъчката през катетър. Но тази процедура се прави рядко, тъй като е трудна и химикалът е токсичен. А и камъните пак се връщат. По същата причина рядко се прави и литотрипсия - разбиване на камъка с електрохидравлична вълна.

Превенция

Не могат да се избягнат.

Прогноза

Вероятността от усложнения при камъни в жлъчката е малка. Почти всички пациенти след операцията повече не получават симптоми.