Търновският съвет по здравеопазване предложи промени в проекта на здравната карта за областта на свое заседание днес. Това стана след анализ на проекта за Национална здравна карта, публикуван за обсъждане на сайта на Министерство на здравеопазването.

Предложението е кардиолозите за областта да се увеличат от 27 на 31, а очните лекари - от 15 на 18.

Според проекта за Национална здравна карта за 2018 г. в областта болничните легла са намалени до 880 при налични 946. Предложението на съвета е леглата вместо 880 да станат 956. Интензивните легла да се запазят 40, терапевтичните да се увеличат от 493 на 513, хирургичните - от 165 на 189, педиатричните да се запазят 134 и акушеро-гинекологичните да се увеличат от 48 на 80.

Областният управител проф. д-р Любомира Попова подкрепи предложението, изготвено от експерти но РЗИ. „Ако сме заинтересовани за бъдещето на Област Велико Търново, трябва да подкрепим това предложение. Трябва да отстояваме поискания брой специалисти и легла в здравеопазването. Всеки от нас се нуждае от здравни грижи. На територията на областта има три университета, само във Велико Търново студентите са 10 хиляди и няма как да вървим към намаляване на броя на специалистите и леглата“, каза Попова по време на обсъждането на предложенията.