Рязката промяна във времето оказва влияние върху организма на повечето хора. Без значение дали преминаваме от по-топъл към по-студен сезон или обратното, адаптацията на организма към новите метеорологични температури трае между две и три седмици. Това време обаче отслабва имунната система, като я прави по-податлива на различни външни вирусни атаки и инфекции.

“При хората

климатичните

промени

въздействат

както на

физиологично,

така и на

психологично

ниво

Съществуват невро-хормонални оси и пътища, чрез които остър или хроничен “стрес” може да доведе до разстройване на нормалните функции на имунната система”, обяснява доц. Елена Викентиева, имунолог във Военномедицинска академия.

Студът например води до синтез и секреция на редица невро-ендокринни продукти, като кортизол, адреналин, допамин, които директно или индиректно въздействат върху имунната система.

“Това води до промени в редица процеси, свързани с клетъчното размножаване, продукцията на антитела, способността на клетките да се справят с външни дразнители”, казва имуноложката.

Кортизолът например е хормонът, който регулира кръвното налягане и сърдечносъдовата система. При нормални нива е полезен, тъй като осигурява енергия и подготвя организма за справяне със стреса, но при високи стойности има негативен ефект върху костите - увеличава шансовете за развитие на остеопороза, мускулите - намалява мускулната маса, и върху имунната система, като потиска нормалните защитни функции.

Редица проучвания доказват, че

различната

активност на

секрецията на

кортизола може

да е причина за

прояви на

отпадналост,

умора и дори

т.нар. синдром

на хроничната

умора

(умора, която не се подобрява след почивка, и се влошава след физическа или умствена работа - б.а.)

Рязкото понижение на температурите пък стимулира продукцията и освобождаването на адреналин, норадреналин, допамин.

“Когато нивата им са над физиологичните и организмът не разполага с необходимото време за адекватна реакция или адаптационните му способности са намалени, това води до отслабване на имунната система. При млади здрави хора това по-рядко оказва влияние, за разлика от малките деца, възрастните и хората, страдащи от хронични заболявания”, допълва доц. Викентиева.

За разлика от това обаче някои вредни навици, като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на кафе и напитки, съдържащи кофеин, в комбинация със студа могат да поставят в риск дори млади здрави хора, предупреждава лекарката.

Никотинът

повишава нивата

на кортизола,

като

същевременно

понижава синтеза

на защитни

антитела

“Алкохолът пък е богат на захари във високи дози, което намалява способността на левкоцитите да унищожават патогени, на някои бели кръвни клетки да се размножават, а на други да произвеждат тумор-некротизиращ фактор (възможността за отстраняване на патологично променени собствени клетки - туморни). Пораженията върху имунната система са пропорционални на поетото количество алкохол”, казва доц. Викентиева.

Климатичните аномалии се асоциират и с по-високата честота на депресивните състояния. Съществуват множество проучвания, които доказват тази връзка. Често те вървят ръка за ръка с непълноценен сън. Качеството на съня се отразява на качеството на имунните отговори.

Пример за това са клетките, естествени убийци, т. нар. NK клетки, които са част от вродения имунитет. Тяхната основна функция е да разпознават туморните и инфектираните с вируси клетки и са отговорни за отстраняването им. Нарушенията в съня водят до понижена NK клетъчна активност с всички последствия от това.

На влиянието на климатичните промени върху организма, разбира се, може да противодействаме и самите ние. Съветите на специалистите включват традиционно да се откажете или ограничите вредните си навици. Осигурявайте достатъчно време за пълноценно и ефективно възстановяване.

“Множество проучвания сочат, че

сън с

продължителност

под 6 часа на

денонощие не е

достатъчен

Доказано е, че продължителност на съня между 7 - 8 часа е оптимална”, съветва д-р Викентиева.

Разнообразното и рационално хранене е начин за набавяне на основни компоненти за правилното функциониране на имунната система. Включете в менюто си храни и хранителни добавки, богати на соеви деривати, омега-3 мастни киселини, витамини - най-вече витамин С, минерали - основно магнезий), които понижават нивата на кортизол.

Наред с това организмът се калява с редовна гимнастика, плуване, ходене пеш, бягане, аеробика, каране на велосипед, езда на кон и др. Продължителни разходки и особено тези сред природата са много полезни.

Учените са доказали, че имунната система се повлиява много добре и от смеха, музиката и доброто настроение.

 

Включете в менюто си храни,  богати на омега-3 мастни  киселини, витамини и минерали
Включете в менюто си храни, богати на омега-3 мастни киселини, витамини и минерали