От дете графиня Ангелика Волфскийл от Германия събира рецепти за хранене и здравословен начин на живот, а от две десетилетия е натуропат и хомеопат. Графинята бе у нас, за да представи новата си книга. В нея е събрала много съвети за хранене според биоритмите и рецепти за вкусни гозби. Кое хранене е здравословно от древна и съвременна гледна точка, обяснява самата тя.

 Графиньо, колко пъти дневно е добре да се храним?

Според съвременните стандарти е добре да се храним три пъти на ден като закуската е най-богата, следва обядът, а вечерята трябва да е най-оскъдна. Тогава е добре да не се яде сурова, а готвена храна, както и да се избягва месото, което по-трудно ще се смели през нощта. Ако то се консумира след 15 ч., това сериозно нарушава чернодробния метаболизъм. Белтъчините остават необработени, чак докато черният дроб превключи в 01 ч. през нощта отново на протеинов метаболизъм. Но тогава той получава гнили белтъчини и полага огромни усилия да ги превърне в най-полезни за организма. Но ако сте свикнали да се храните пет пъти на ден, го правете. В менюто е добре да присъстват лимец, просо, елда, киноа, натурален ориз. При запек ползвайте пшенични трици и избягвайте рафинираните хранителни продукти. Що се отнася до плодовете, хапвайте ги до 15 ч., а след това варени или задушени.

Каква да бъде закуската ни?

За да се събуди организмът и да се изпълни със сили, се нуждае от калций, желязо, натрий, белтъчини, витамини и въглехидрати. Затова за закуска предлагам слизеста супа от овесени ядки. Тя е подходяща за лечебно гладуване, защото предпазва чувствителната лигавица на устата и стомаха. Слизестата отвара се приготвя като на слаб огън се вари около 25 мин. с разбъркване 1/8 литър изворна вода с 2 с.л. фини ечемични ядки, овесени ядки, оризови ядки или счукано ленено семе (лененото семе трябва след варенето да се прецеди, за да остане само слизестата течност). Можете да добавите загряващи подправки като канела или карамфил. Супата се вари с биомляко или с вода.

Цялото интервю четете тук