Спори се кой и защо е казал, че "очите са прозорец към душата". Няма спор обаче, че през тях може да се погледне и към тялото. Има 8 здравословни проблема, които си личат по очите:

1. Упорит ечемик

Ечемикът е пъпка на клепача заради запушване на мастна жлеза. Много е дразнещ и боли, особено ако избива често. Минава за няколко дни, но може да държи и с месеци. Ако е упорит, може да е знак за нещо зловещо — рядък вид рак на мастните жлези. Ако ечемикът всеки път излиза на едно и също място, идете на доктор.

2. Изтъняващи вежди

Космите на веждите може да падат поради застаряване, стрес, недохранване. Но при 0,1% от хората това става заради алопеция ареата (точково оплешивяване). Причинява се от щитовидната жлеза, която е забавила функцията си. Тя кара цялото тяло да се забави и един от ефектите е косопад.

3. Замъглено зрение

От много стоене пред екрана на компютъра очите започват да парят и зрението се замъглява. Това състояние се нарича "напрегнато дигитално око".

4. Бели петна

Много е плашещо в обсега на погледа ти да има бяло петно. То означава, че страдаш от мигрена аура, особено ако виждаш и блуждаещи светлинки или гледката се люлее. Ще последва ужасно главоболие. Ако се случва често, иди на лекар. Той ще ти каже какво предизвиква мигрената и как да я избягваш.

5. Изпъкнали очи

Всекиму се случва да си каже, че очите му играят някакъв номер. Разтърква ги, мига няколко пъти и се оправя. Но ако постоянно усещате очите си като издути, пак е заради щитовидната жлеза. Този път тя е свръхактивна. Това е автоимунната болест на Грейв. При нея жлезата произвежда твърде много тироиден хормон.

Един от симптомите й е офталмопатия на Грейв - очите са уголемени, защото клепачите се отдръпват. В лека форма е налице при 30% от засегнатите. При 5% от тях изпъкването е голямо.

6. Пожълтяла роговица

Лесно се забелязва и говори за увреден черен дроб. Минава време, докато състоянието се влоши. Но при бебета жълтеницата се появява бързо, ако са с малформация на черния дроб. Може да се дължи и на проблем с жлъчката.

7. Замазано виждане при диабетици

Диабетът докарва много ядове. Някои от тях са с очите, например диабетната ретинопатия. Тя се дължи на увреждане на кръвоносните съдове в очното дъно (ретината). После засяга цялото око и води до пълна слепота.

8. Двойно виждане

Каквито и промени да настъпят в зрението, все са тревожни. Ако виждате двойно или ако зрението ви изведнъж отслабне или го загубите - веднага на доктор! Това са симптоми на инфаркт.