По света генетичните изследвания са ежедневие, у нас са все още скъпо удоволствие

- Д-р Байчева, колко деца страдат от автоимунни чернодробни болести у нас?

- Трудно е да се направи анализ за цялата страна, тъй като тези заболявания се лекуват в няколко болници. Клиниката по гастроентерология към болница “Проф. Иван Митев” обаче е основен център и за последните 26 г. са диагностицирани 45 деца.

- Това малко или много е?

- Автоимунните болести на черния дроб са редки и поради това можем да кажем, че заболеваемостта у нас стои ниска.

- На каква възраст се развиват?

- Хроничните болести на черния дроб могат да се отключат дори в ранна детска възраст - още на година-две. В повечето случаи обаче това става в юношеството. Те протичат тежко и се лекуват години.

- Какви са възможностите на нашето здравеопазване за лечението?

- През последните години значително се подобри грижата за децата с хронични чернодробни болести - тяхната диагностика и терапия. Основният проблем е, когато състоянието е по-тежко и е нужно присаждане на черен дроб. Тогава се налага да изпратим децата в чужбина. Но това зависи и от Фонда за лечение на деца, тъй като е доста скъпа процедура и като европейски граждани следва тя да бъде поета от държавата.

- Защо в България не се правят чернодробни трансплантации на деца?

- Има малка група деца, които са трансплантирани в България, но за съжаление, резултатите не са толкова добри. Причината е, че болестите, които налагат присаждане, са редки и случаите са малко. Затова изпращаме децата във Великобритания и други европейски центрове, където се концентрират такива случаи, имат повече опит и резултатите са по-добри.

- Може ли страната ни да се включи в Европейската референтна мрежа за редки болести и какво би допринесло това за пациентите у нас?

- Целта на тази мрежа е да се анализират много случаи от всички страни, да се развият нови знания и да се подобри диагностиката. За България това би спомогнало за по-добър достъп до генетични изследвания. Навсякъде по света те са ежедневие, а у нас са все още скъпо удоволствие. С тях болестите се откриват по-рано и съответно лечението може да започне по-рано. 

Европейската референтна мрежа се развива активно през последните години и все повече центрове се включват. Като водещ център за чернодробни заболявания у нас ще положим всички усилия до края на тази година и ние да станем член.

- Има ли развитие у нас в лечението на вирусен хепатит С при деца?

- Медикаментозната терапия постига големи успехи. Безинтерфероновата терапия все още у нас не се прилага при пациенти под 18 г., но смятам, че трябва да се въведе за още по-добри резултати.

Това, което още можем да направим, е по-засилен скрининг - болестта да се търси в големи групи от хора, за да се хване навреме, преди да са настъпили необратими промени в черния дроб.