Хъркането има и комична страна, но всъщност е неприятно и даже опасно. Някои хъркат толкова силно, че се будят от шума, освен дето другият в леглото не мигва цяла нощ.

75% от хъркащите имат и сънна апнея, което ще рече, че често, но за кратко спират да дишат, докато спят. Апнеята е опасна за сърцето и може да доведе до внезапна смърт по време на сън.

Хъркане се получава, когато въздухът от дробовете минава през отпуснатите тъкани на гърлото и те вибрират с дразнещ и стържещ шум при всяко издишване. Хърка се и заради наличие на слуз и възпаление в носа, в резултат на което ноздрите са стеснени и въздухът излиза от тях със свирене. Този проблем отчасти се преодолява с капки за нос, но те са опасни и по-добре да се избягват.

Най-добрият начин да си прочистите синусите и дихателните пътища е като подхраните слузестите тъкани в тях с една вкусна напитка.

Съставки

1/4 лимон

Корен джинджифил 5 см

2 ябълки

2 моркова

Приготвяне

Почистете съставките.

Обелете джинджифила и го нарежете на тънки парчета.

Нарежете морковите, ябълките и лимона и им махнете семките.

Смелете всички съставки в блендер.

Изпийте сока час-два преди лягане. Ако е твърде силен, добавете му лъжичка мед.

Лимонът е твърде кисел за ядене, но именно с това помага слузта да се оттече от синусите и те да се отпушат.

Джинджифилът действа срещу възпалението и има антибиотичен и обезболяващ ефект. Прочиства носа и гърлото от секрети при настинка и грип.

Ябълките съдържат плодова киселина, която отпушва и най-задръстения нос. На певците се препоръчва да ядат ябълки всеки ден, за да прочистват гърлото си от секрети, без обаче да го подсушават. Така гласът им е чист, но не дрезгав.

Морковите са богати на витамин А, който укрепва лигавицата на слузестите мембрани в носа, устата и гърлото. Този витамин в съчетание с витамините С и Е предпазва от дихателни инфекции и рак на белия дроб.

Хъркането е резултат и от пушене, пиене на алкохол, ядене на млечни продукти и прием на препарати за отпускане на мускулите.

Вземането на топъл душ вечер преди лягане също помага срещу хъркане. Полезно е и да имате чаша вода на нощното шкафче, която да изпиете по някое време през нощта. Тя ще попречи на секрета в гърлото и носа да се сгъсти и да стане лепкав и той по-лесно ще се оттича.

Още 6 народни рецепти

1. Ако някой хърка, да завърже калай под дясната си мишница.

2. Срещу хъркане намажете ноздрите от вътрешната страна със сок от алое.

3. Поставяйте в носа тампони, напоени със сок от лук.

4. Преди сън изяжте лист от зеле, намазан с мед.

5. В продължение на 1 месец вечер преди сън пийте по чаша прясно изцеден сок от зеле с 1 с.л. мед.

6. Един час преди всяко хранене изяждайте по един печен морков.