В гърлото на човека има милиарди бактерии, като повечето от тях са безвредни. Някои обаче са не само опасни, но и стават неуязвими.

Според СЗО през последните години зачестяват случаите на орална гонорея (трипер), която не се лекува. Епидемията е обхванала над 50 държави като причината е оралният секс. При него заразяването на половите органи на партньора става много лесно. Триперът трудно се открива и още по-трудно се лекува. Най-лошото обаче е, че бактерията причинител придобива устойчивост към антибиотици.

Когато човек пие антибиотик - например при инфекция в ухото, бактериите в гърлото също са изложени на лекарството. С времето те развиват устойчивост към него, която предават на други бактерии чрез т.нар. хоризонтален пренос на гени. Това е размяна на плазмиди, съдържащи ДНК, между различни видове бактерии при допир в малко пространство.

Всяка година в света с гонорея се заразяват 78 милиона души. Броят им расте заради намалелия страх от СПИН, довел до спад в употребата на презервативи, обяви СЗО. Устойчиви на лекарства щамове на трипера са открити в САЩ, Канада, Индия, Китай, Индонезия и части от Южна Америка. За Африка и Близкия изток няма надеждни данни.

Диагностиката става с вземане на проба от половия орган. Но пробата от гърлото съдържа по-малко бактерии и в лабораторията посявката им може да не се развие. Дори да бъде открит, триперът трудно се лекува, тъй като антибиотикът действа по кръвен път, а в гърлото кръвоносните съдове са по-малко, отколкото в гениталиите.

Триперът причинява болки в таза и тестисите на мъжа. За жените е особено опасен, тъй като води до възпаления, извънматочна бременност и безплодие.

Бактерията бързо развива устойчивост към лекарства и в момента има само една терапия на болестта: инжекция с широкоспектърен цефалоспорин плюс азитромицин на хапчета. Но дори и тя не е дала резултат при три случая в Япония, Франция и Испания.