В Плевен два екипа хирурзи извършиха единствена по рода си операция с робот, съобщи Медицинският университет в града. С асистиране на робота е оперирана 70-годишна жена с напреднал рак на правото черво. Успешната операция е извършена от екипа по онкогинекология на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, съвместно с екипа по обща хирургия на проф. д-р Ташко Делийски.

Иновативното е, че част от операцията е симулирана преди това на 3D медицинската маса за виртуални дисекции. На нея хирурзите са изучили анатомията на пациентката, обсъдили са най-подходящите входове за ръцете на робота в коремната кухина, за да се осигури оптимална позиция за работа на двата екипа.

Такива операции все още се извършват предимно чрез отворена хирургия, което води до голяма травма за пациента, поясниха от университета в Плевен. Операцията е първата по рода си в България, но и в света подобни сложни операции са единични.

Проф. Горчев каза: "След клинично обсъждане на случая от екипите от хирурзи и гинеколози взехме решение за тази изключително сложна операция с роботизираната система da Vinci Si. При нея едновременно се отстраняват правото черво и матката с т.нар. задна тазова екзантерация. В същото време да се възстанови чревният тракт с ултраниска шевна линия на дебелото и правото черво."

При оперираната е последвало бързо възстановяване, ранно раздвижване и захранване, без опиати за обезболяване и др. Предимствата за пациента при операции с робот са значително по-лека травмата при операция, по-бързо възстановяване и по-малко усложнения. 

Наличието в Медицинския университет в Плевен на три обучени и работещи екипа по роботизирана хирургия - гинекологичен, хирургичен и урологичен - е отлична предпоставка за успех на тези операции, каза проф.Горчев.