Нов кръвен тест ще връща вкъщи стотици хиляди приети в болница със съмнения за инфаркт и това ще отнема само минути. В момента линейки задръстват спешните центрове и болниците с хора, докарани със силна болка в гърдите и някои от другите симптоми на сърдечния удар. Там им правят се изследвания, които може да продължат с дни. В приблизително 90% от случаите тревогата е фалшива.

Новият тест е много по-чувствителен за наличие на увреждания на сърдечния мускул от сегашния и освен това е много по-бърз. Чрез него диагнозата е точна и се поставя на място за около 15 минути. Създателите на теста от Кралския колеж в Лондон твърдят, че той е "революционен" и ще освободи стотици хиляди болнични легла. Изпробван е на над 2000 души в болници в Швейцария, Италия и Испания и е дал забележителни резултати.

В момента лекарите вземат кръв на всеки със съмнение за инфаркт още с приема му и след 3 часа вземат отново. Така проследяват дали нивото на тропонин се покачва. В 85% от случаите обаче съмнението не може да се отхвърли и пациентът остава в болницата под наблюдение и за още изследвания.

Новият тест анализира друг биомаркер - белтъка, свръзващ сърдечния миозин. При инфаркт нивата му в кръвта се покачват много по-рязко от нивата на тропонина и стигат много по-високи стойности. При сравняването по ефикасност и двата теста са доказали инфаркт при 15% от приетите в болница. Новият тест обаче е разсеял съмението за инфаркт при 32% от тях, докато чрез тропонина това е станало само за 15%.

"Нашият тест е също толкова надежден колкото тропониновия за доказване на инфаркт на миокарда, но е и двойно по-точен при изключването на тази диагноза. И в двата случая той е по-бърз", каза шефът на екипа от Кралския колеж Майк Марбър.

Инфарктът е застрашаващо живота състояние, при което притокът на кръв към сърцето внезапно се блокира най-често от съсирек. Усеща се болка в гърдите като при силен натиск, която плъзва и към челюстта, врата, гърба и ръцете. Има задъхване, отмаляване и прилошаване.

Невинаги обаче болката е силна, тя може да е умерена като при простуда. Затова за инфаркта се съди, ако са налице няколко симптома наведнъж. При съмнение се вика линейка и докато тя дойде, болният трябва да изпие един аспирин (250 мг). Той ще разреди кръвта му и ще предотврати тежки поражения на сърдечния мускул. В болницата се дават медикаменти за разнасяне на съсирека или се прави операция, която да отпуши притока на кръв към сърцето.