Да се ревизира част от новия единен финансов модел за управление на болниците, поискаха вчера от сдруженията на областните и университетските лечебни заведения. Зам. здравнит министър Жени Начева обеща да прегледа спорните текстове.

Да отпадне задължението болниците да планират харчовете си година по-рано, както и забраната да дават бонуси на персонала, ако имат борчове - това настояха от сдруженията на дискусия в парламентарната здравна комисия. И лекари, и депутати са съгласни, че има нужда от подобен единен финансов модел, но трябва да се коригира.

Основният проблем, довел болниците до тежкото финансово състояние, е заплащането им чрез клинични пътеки, без в тях да се отчита тежестта на заболяването, обема на оказаната помощ, квалификацията на лекарите, както и получаването на средства от здравната каса с два месеца закъснение, обясни Момчил Мавров от Сдружението на университетските болници. Според него допълнителното материално стимулиране е гръбнакът, който задържа кадрите в една болница. Ако такива не мога да се дават, хората ще си отидат, предупреди той.

Единните правила, заложени в стандарта, ще дадат възможност на болничните мениджъри да откриват проблемите в работата си още в зародиш и да ги разрешават навреме, посочи Начева.   

Да се смени здравният модел, призова д-р Нигяр Джафер от ДПС. 

155 млн. лв. са просрочените задължения на 70-те държавни болници до края на февруари.

Най-голямото просрочие е от 21 млн. лв., но в същото време половината от тези лечебни заведения нямат и лев просрочени дългове, заяви Начева.

Около 100 млн. лв. от тях обаче са незаплатена надлимитна дейност на болниците, отсече д-р Венцислав Грозев, председател на Български лекарски съюз.