Сладкият картоф се мярна и в нашите молове. А по света го продават отдавна в най-различни цветове и видове. Смята се, че като кореноплодно това растение е произлязло от ямса. Но ямсът е африкански ендемит с грамадни грудки (до 50 кг). Той не се среща в Северна Америка, родината на сладките картофи, откъдето в Европа ги е донесъл пак Колумб.

Вкусът им се определя от един ензим, който преобразува скорбялата в захари. Подобно на другите зеленчуци с жълтооранжев цвят картофът е богат на бета-каротин, "прекурсора" на витамин А. Той пази от сърдечно-съдови болести и рак, придава здрав вид на кожата и подсилва имунитета. Действа и срещу дегенерация на макулата. Само 1 картоф осигурява почти 100% от дневната доза витамин А. Съдържа още витамин В6, калий, желязо и др.

Сладките картофи са богати и на разтворимата влакнина пектин, която “изсмуква” холестерола от организма, и на неразтворими влакнини (предимно в кората). Те предпазват от запек и хемороиди и от рак на стомаха и на дебелото черво. В 1/2 чаша сладки картофи има 170 калории и над 10% от дневната нужда от влакнини.

В индианските резервати в САЩ сладките картофи са основна храна. Там майките поднасят за десерт на децата си “пудинг”. Представлява пюре от сладък картоф, залято с кленов сироп или само с бучка масло и поръсено с малко захар.

При покупка внимавайте картофите да с гладка и суха кожа без цепнатини и дефекти. Огледайте върховете им, откъдето започват да гният. Вкъщи ги дръжте на тъмно при температура 12 гладуса и ще издържат 1 месец. При стайна температура - 1 седмица. Не слагайте сурови сладки картофи в хладилника - втвърдяват се и губят вкусовите си качества. В хладилника може да ги сложите само сварени.

За печене картофите не се белят. Надупчете ги с вилица на няколко места и ги поставете в тавичка, застлана с фолио. Печете 30 минути при 220 градуса. Поднесете ги нарязани на кубчета или разполовени. Може и намачкани на пюре с масло за гарнитура към месни или рибни ястия. Овкусяват се със сок от лайм, джинджифил и розмарин. А също с добавка на чесън, лук, сол и пипер. Картофите се добавят и към плодова салата с ябълки, круши и портокали. Много витаминозни са супите със сладки картофи и зеленчуци.