Близо 44% от пациентите с карцином на белия дроб не са пушачи, каза пред журналисти доц. Димитър Калев. А всеки четвърти от болните няма симптоми. В България над 70% от тях се диагностицират III или в IV стадий на рака и под 5% са все още живи на 5-ата години след откриването му, каза още доц. Калев.

Той посочи, че едва 15% се откриват в I или II стадий, а в останалите европейски държави те са до 25 на сто. Рискови фактори за болестта са активно или пасивно пушене, хронична обструктивна белодробна болест, замърсяване на въздуха, експозиция на радон или азбест, фамилно предразположение.

В България карциномът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. Ежегодно се откриват 3794 случая, допълни онкологът.

Симптомите са постоянна кашлица, недостиг на въздух, изкашляне на кръв, болка в гръдния кош, рамото или гърба, промени в гласа, дрезгавост, повтарящи се белодробни инфекции, трудно преглъщане. Ако туморът се е разсеял извън белия дроб, симптомите са загуба на тегло, слабост, умора, болки в кости и стави, необясними счупвания на кости, главоболие, некоординирани движения, тромбози или кървене, нарушение на паметта, подуване на врата. Рискова възраст за поява на болестта е 55-74 години.