Да се декриминилизира употребата на канабис за медицински цели - за това настояха представители на сдружение "Рестарт", както и двама пациенти, страдащи от множествена склероза и миелоидна левкемия, условно осъдени за отглеждане на марихуана. Те обясниха, че на първа инстанция са били оправдани, но втората съдебна инстанция е отсъдила условни присъди, предаде БТА.

Маслото от канабис помага на редица тежки заболявания, каза бившият депутат Велизар Енчев, който посочи държавите, в които е разрешена употребата на коноп за медицински цели. През 2016 г. зададох въпрос на тогавашния министър на здравеопазването Петър Москов, свързан с употребата на марихуана и нейните деривати за медицински цели, допълни още Енчев, но, по думите му, тази тема има минимална политическа подкрепа.

Енчев каза още, че фармацевтични компании имат много силно лоби, което е против легализирането на производството на продукти на основата на канабис. Ако се легализира това производство, за някои от тези производители печалбите драстично ще намалеят, каза още той.