4 опасности дебнат родените след 1995 г.

Всяко поколение наследява проблемите и несправедливостите, които предишните не са успели да разрешат. Поколението Z, както наричат родените между 1995 и 2012 г., е изправено пред поне 4 големи заплахи, пише Си Ен Ен.

Старите проблеми - бедността, половото и расовото неравенство, насилието, злоупотребата с наркотици - все още се нуждаят от преодоляване, но на най-младите поколения ще се падне отговорността да разрежат гордиевия възел на 4 сравнително по-нови опасности: масовия достъп до оръжията, глобалното затопляне, затлъстяването и прекалено многото време, прекарано пред екраните на компютрите и смартфоните.

Огнестрелните

оръжия

Проблемът е изключително остър за САЩ, но от него не са предпазени и много други страни. Всеки иска по-малко деца да умират или да бъдат ранени от пистолети и автомати. Въпреки това смъртността от огнестрелно оръжие продължава да се увеличава.

От последните масови кланета в САЩ загинаха именно деца от поколението Z, припомня Си Ен Ен. Разстрелът в училището “Колумбин” през 1999 г. остави 15 жертви, а това в Нютаун през 2012 - 26. Днес повече от 100 деца месечно в САЩ измират в домовете и класните си стаи.

Обръщайки поглед назад става ясно, че предишните поколения - Х и Y, са смятали до голяма степен проблема за нерешим. След стрелбата в гимназия “Марджъри Стоунман Дъглас” в Паркланд, в американския щат Флорида, при която тийнейджър уби 17 свои връстници през фервуари тази година, стотици хиляди хора, сред които много младежи под 18 г., се вдигнаха на масови демонстрации под мотото “Марш за нашия живот”. Те настояваха политиците да вземат спешни мерки, за да се постигне по-добър контрол над оръжията.

Решаването на проблема е просто, макар и много трудно. “А то е да има по-малко оръжия. Винаги ще има хора с психически проблеми. Винаги някой ще бъде гневен или склонен към самоубийство. Но ако наоколо няма толкова много оръжия, тези тенденции няма да са толкова смъртоносни”, пише Си Ен Ен.

Глобалното

затопляне

Светът прави някакви усилия да се справи с ефекта на климатичните промени. И ако съвсем скоро не бъдат предприети ефективни марки, планетата ще става все по-негостоприемна за днешните деца и още повече за техните деца. Ако не искат идващите след тях да живеят сред безводие, суша, жега и постоянен задушаващ прах, младежите от поколението Z трябва да предприемат драстични стъпки за опазване на природата.

Решението е просто, но много трудно. Става въпрос за по-високи стандарти за вредните емисии, за големи инвестиции в алтернативни източници на енергия, в промяна на варигата за доставка на храни, в спиране на изсичането на горите. Децата трябва да бъдат въвлечени в тези действия, а по-възрастните поколения да им показват как и какво трябва да правят.

Времето пред екраните

Поколението X израсна без интернет и екрани по джобовете. Израстващото през последните 2 десетилетия поколение Z обаче е вездесъщо в новите технологии. Toвa e пъpвoтo пoкoлeниe, кoeтo ce e poдилo в eпoxaтa нa интepнeт.

Неговите представители нe пoмнят кaкъв e бил живoтът бeз джaджи и пpeкapвaт cъc cмapтфoни пoвeчe oт 8 чaca днeвнo. Пoкoлeниeтo Z нe дeли cвeтa нa цифpoв и peaлeн, неговият живoт пpoтичa нa eкpaнa.

В същото време ние сме едва в началото на осъзнаването какво влияние имат всичките тези смартфони, таблети и други устройства върху взаимоотношенията, обучанието, постиженията, емоционалното здраве и сигурността на личните данни. Много от тези влияния не са от най-добрите.

Разсеяното шофиране заради говореното или чатенето по телефона зачеркна години на усилия да се намалят жертвите по пътищата.

Огромен брой младежи сами признават, че са пристрастени към смартфоните си. Така че за тях е изключително важно да намерят колкото се може по-бързо баланса и здравословната връзка със собствената техника.

Защото иначе може да се изгуби връзката с онези човешки ценности, които са повече от нарцистичното споделяне на снимки и други отчайващи баналности.

Решението е просто, но много трудно. Нуждаем се от далече по-умерено използване на екраните. Може би по около два часа дневно, а може би и по-малко. Трябва поне от време на време да си почиваме от компютрите и смартфоните. Но това изисква голяма доза самоконтрол и по-висока степен на съзнание, че можем по-добре да използваме времето, енергията и способностите си.

Затлъстяването

Вече е известно, че смъртността, дължаща се на затлъстяването, е по-голяма от тази от недохранването. Само в САЩ от затлъстяването и свързаните с него болести на година умират около 400 000 души. Това е същият процент като пушачите, но докато смъртността от цигари намалява, от затлъстяване тя непрекъснато се увеличава.

Силното надебеляване е свързано с болести като диабет тип 2, сърдечни болести и някои форми на рак. Ново австралийско изследване показа, че с всяко следващо поколение рискът от затлъстяване се повишава.

15% от родените в средата на 90-те години са дебели на 18-20 г., при 8% две десетилетия по-рано. Същата тенденция е налице и при най-малките деца - 9% от родените през 2010 г. страдат от затлъстяване в сравнение с 4% 20 години по-рано.

Решението е просто, но много трудно. Трябва да бъдат променени хранителните навици, като това започне още от най-ранното детство.

Някои храни трябва да бъдат забранени или направени по-трудно достъпни. Налага се промяна в отношението към физическото натоварване и движението, а младите отрано е нужно да бъдат възпитавани в активен начин на живот, свързан с много спорт и време сред природата.

Гражданите са тези, които са длъжни да накарат хранителната индустия и политиците да бъдат техни партньори в тези усилия.

Надеждата е, че въпреки застояването си пред компютрите значителен брой представители на най-младото поколение все пак смятат за ценност здравословния начин на живот и се опитват да се придържат към него.