Хора, които се притесняват за дребни неща повече от един ден, се излагат на много по-голям риск от хронично заболяване. И това не е прозрение на баба, която повтаря да не си слагате на сърцето бели кахъри, а твърдение на психолози от Калифорнийския университет.

Изводът им е на базата на проследяване на живота и диагнозите на повече от 1000 души в продължение на 10 г. Те били редовно разпитвани за ежедневните ядове, които са ги тревожили неоправдано дълго, и за големите стресови натоварвания, на които животът ги е подлагал.

След десетилетие хората, които не успявали непукистки да загърбят раздразнението си до час-два, се оказали в по-висок риск от хронично заболяване.

Честото обременяване с невесели мисли и гняв при семейни или служебни проблеми тайно подкопало имунитета и здравето на сърцата им. Ефектът се повтарял независимо от пола и образованието. При тези хора с времето се натрупват физически симптоми на хронични болести, появяват се функционални увреждания и трудности при справянето с ежедневните задачи, пишат учените в сп. “Психологически науки”.

За учените било изненадващо, че дребните стресови фактори разболяват като драматични събития с разтърсващо въздействие върху психиката. И те като повечето хора мислели, че здравето се разклаща от големи трагедии като смърт на близък, развод, загуба на работата или имущество и т.н. Оказва се, че раздразнението, обидата, притеснението по дребни поводи генерират същите рискове, ако негативните емоции прелеят в следващия ден. Изследването показва, че на пръв поглед лекомислената стратегия “Забрави!” е полезна за здравето.