За пръв път лечение, което стимулира имунната система на човешкия организъм, е довело до значително намаляване на смъртните случаи при хора с наскоро открит рак на белия дроб, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.

При тестове лекарството Keytruda на компанията "Мерк", приложено успоредно със стандартна химиотерапия, е намалило с 51% риска от смърт при усложнение на рака. Данните са в сравнение с 1-годишно лечение само с химиотерапия на тумори от същия вид. Резултатът ще доведе до нов стандарт за борба с рака на белите дробове за около 70 000 души, диагностицирани годишно в САЩ, предава БТА.

Друго изследване установи, че имунотерапевтичната комбинация на "Бристол-Майърс-Скуиб" Opdivo и Yervoy е подействала по-добре от химиотерапията при забавяне наполовина на влошаването на пациенти с напреднал рак на белия дроб поради генетични дефекти. Но ползата е траела по-малко от два месеца и още е рано да се каже дали комбинацията наистина увеличава шансовете при заболяването.

Keytruda, Yervoy и Opdivo са от класа на чекпойнт инхибиторите. Те премахват обвивката на някои ракови клетки, която ги скрива от атаките на имунната система. Лекарствата се вливат венозно и струват 12 500 долара месечно.

Keytruda бе одобрено миналата година, но лекарите се колебаеха да го използват, тъй като бе тествано при ограничено изследване, което не доказваше дали удължава живота. Новите изпитания на д-р Лина Ганди от Нюйоркския университет са установили точно това при 616 души, лекувани с химиотерапия и Keytruda.