Подозират го за още девет

Да гаврътваш по чашка всеки ден, вече не е толкова невинно. Ново изследване доказа връзката между пиенето на алкохол и поне 7 вида рак, и то най-масовите, писа в. "Гардиън". Той се позова на изводите от 10-годишно изследване на международен екип начело с проф. Джени Конър от университета в Отаго, Нова Зеландия. Медиците са работили по поръчка на СЗО и на Международната агенция за изследване на рака.

Те обявяват, че доказателствата за пряката връзка между алкохола и рака повече не може да се игнорират. "Безспорно бе доказано, че алкохолът причинява рак на 7 места в тялото. Те са гърдата, фаринксът, ларинксът, хранопроводът, черният дроб, дебелото черво и ректумът. Макар и без да сме докрай наясно с биологическите механизми, по които става това, само по епидемиологични данни можем да допуснем, че алкохолът е виновник за рака и в други части на тялото. А именно кожата, простатата и панкреасът", каза д-р Конър.

Алкохолните напитки са обявени за канцерогенни, но хората масово не си дават сметка за това. А също и че рискът от рак зависи от дозата, т.е. колкото повече алкохол пиеш, толкова повече рискуваш да хванеш рак. "90 процента от хората изобщо не са наясно за връзката между алкохола и рака", казва д-р Конър.

В момента СЗО препоръчва жените да пият до 1 алкохолно питие на ден, а мъжете - най-много 2. "Питие" ще рече 1 малка бира (330 мл), чаша вино (100 мл) или чашка твърд алкохол (50 мл). Ако обаче се пият по 3,5 питиета на ден, рискът от рак на устата, фаринкса, ларинкса и хранопровода се удвоява или утроява. А рискът от рак на гърдата, дебелото черво и ректума нараства 1,5 пъти.

Други органи, които алкохолът уврежда и стимулира туморните образувания в тях, са яйчниците, матката, стомахът, пикочният мехур и бъбреците, както и лимфната система.

Как го прави

Алкохолните напитки съдържат етанол, който се разгражда от черния дроб и от бактериите в стомаха и червата и се превръща в ацеталдехид, а той е доказан канцероген. Тази отровна субстанция пречи на клетките да се "ремонтират" сами и освен това причинява ненормално бърз растеж на клетките в черния дроб. В тези нови клетки обаче генната експресия е дефектна.

Второ, при химическия процес на разграждане на алкохола се отделят части от кислородни молекули (свободни радикали), които са силно реактивни. Те увреждат ДНК, белтъците и мазнините в тялото и също причиняват рак.

На трето място алкохолът блокира усвояването на полезни вещества от храната като витамин А, фолатите и каротеноидите, а те са много важни за ДНК. Алкохолът повишава и хормоналните нива, което пък води до зависимите от естрогена видове рак като този на гърдата и на яйчниците.

И накрая за пиячите са характерни и други вредни навици като пушенето. Този отвратителен навик също повишава риска от причиняваните от алкохола видове рак. Пушенето и пиенето заедно повишават риска от рак повече, отколкото всеки от тези два вредни навика поотделно.

Нужни са 10-15 г. въздържание и трезвеност, за да бъде сведен до нула рискът от рак. Така че никога не е късно човек да остави бутилката.