Борбата с рака е една от най-тежките битки, пред които човек може да се изправи. Все по-често в лечението на онкозаболявания се включват психоонколози. Работата им с пациентите е важна, особено за хора с по-слаба психика, които отказват да се лекуват.

Психоонкологията е сравнително нов дял от медицинската психология, чиято цел е да повиши качеството на живот на пациенти с рак. Битката с болестта може в голяма степен да се повлияе от психологическото състояние, категорични са специалистите.

Водещо място имат ежедневните срещи между пациента и онкопсихолога, които поддържат болния във всеки един етап от лечението му. Прилагат се различни когнитивно-поведенчески терапии като психоанализа, хипнотерапия и позитивна психотерапия.

Освен с пациентите специалистите работят и с техните близки, както и с лекуващите екипи. “Ние наблягаме на това, че заболяването не е присъда”, казва Ивайла Георгиева, клиничен психолог в Клиниката по детска хематология и онкология към УМБАЛ “Царица Йоана” и председател на Българската асоциация по психоонкология.

Ракът все още е втората водеща причина за смъртност при децата. Годишно за лечение при нея минават над 1000 деца с онкохематологични и редки заболявания. Постъпват дори бебета на едва две седмици, като при тях на първо време основно се работи с майката, която е основната им връзка със света.

Във всички големи градове у нас, в специализираните болници, онкоцентрове и диспансери пациентите могат да разчитат на подкрепа от психоонколог.