Ако намалите телесната си мазнина само с 1 грам, това ще е достатъчно да прекъсне развитието на диабет, стига този грам да е от панкреаса.

Диабетът от втори тип е хронична болест, причинена от яденето на твърде много сладки храни. Най-често тя сполетява затлъстелите и обездвижени хора, но се дължи и на още множество други фактори. В момента 9% от човечеството са болни от диабет.

Телата на диабетиците не произвеждат нужното количество инсулин, с което да регулират нивата на кръвната захар. Или пък техните телесни клетки стават нечувствителни към инсулина и спират да го разпознават и използват.

Ако обаче човек отслабне, нещата се обръщат. При диабета много често панкреасът (задстомашната жлеза), който произвежда инсулина, е затлъстял с твърде много натрупани в него мазнини. Ако човек мине на свирепа диета за отслабване с малко калории, тя ще отпуши панкреаса от мазнините и синтезирането на нормални количества инсулин ще се възстанови.

При това нямат значение нито телесното тегло, нито начинът на отслабване. Важното е този 1 грам мазнини да се отстрани от панкреаса. Този извод е направен въз основа на изследване на 18 затлътели диабетици и на още 18 души, също затлъстели, но нестрадащи от диабет. На всички е била направена операция за т. нар. байпас на стомаха. После с модерен скенер са измервани количаствата мазнини в техните задстомашни жлези.

При здравите промяна не настъпила. Но при диабетиците спад на мазнините в жлезата само с 1,2% довел до възстановяването на функциите й. Те спрели приема на лекарства, а нивата на инсулин се върнали на здравословното равнище.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*