Анасонът (Pimpinella anisium) е помагал още на строителите на пирамиди в Египет да преглъщат залъка си. Хранили са ги с хляб, посипан с него. Плиний Стари пише: “Анасонът е прекрасен, защото възбужда апетита. Той освежава дишането и подмладява организма”. Римляните пълнели и възглавниците си с анасон, за да дишат по-чист въздух и “да избягват кошмарни сънища”.

Анасонът влиза в списъка на културните растения на Карл Верики (VIII в.), а през XIV в. крал Едуард I въвежда мито за вноса му в Англия. Става още по-популярен през XVI в., когато от него започва да се добива етерично масло.

Това е топлолюбиво едногодишно растение. Отглежда се заради плодовете и листата. Ражда по две слепени семенца, дълги до 5 мм и широки 2-4 мм, прикрепени на дръжчици. Вирее на доста места в Европа. Украинският анасон има 5% масленост, а френският и италианският само 2,5%. У нас го сеят в Южна България и е известен като ”хасковски анасон” с масленост 3%.

Основни съставки в анасоновото масло са анатолът (80-90%) и метихавинолът (10%). На тях се дължи ароматът му. Плодовете съдържат още до 23% масло, 18% белтъчини и 3-5% захари.

Анасонът се използва за подправка на дребни сладкиши, меденки и козунаци. Влиза и в състава на някои супи, салати или компоти. Добавят го при консервиране на краставички, в трайни колбаси, в мастиката и ансонлийката.

Народната медицина му приписва чудодейни сили. С плодовете на анасона се лекуват всякакви кашлици. Той помага за разреждане и изхвърляне на бронхиалните секрети. Прилага се и при ангини, ларингити, пресипнал глас и астма. Използва се, при гастрити, ентероколити с колики и метеоризъм, както и при камъни в бъбреците.

Отварата му помага при световъртеж и менструални болки. При бебешки колики се два чай от анасон без захар. При ревматизъм болното място се масажира леко с анасоново масло.

Чай

1 с.л. сухи плодчета се смачкват или стриват на прах. Сипват се в 1 ч.ч. гореща вода и след 10 минути се прецеждат. Пият се по 2-3 чаши дневно, подсладени с мед.

Отвара

Няколко плодчета се режат на парчета се сваряват. След изстиване отварата се пие без захар. Може да се смеси с отвара от копър или риган в равни части.

Масло

1 с.л. анасонови семена се накисват, за да станат на прах, и се заливат със 100 мл зехтин. Отлежава на тъмно 7-8 дни. Отцежда се и се държи в тъмни шишета на прохладно място. Няколко капки от маслото върху лист хартия в гардероби и шкафове пъдят насекомите.