Разкрита е още една тайна на мозъка - как той се очиства от отпадъци. Британски учени установиха, че за това мозъкът си има собствена канализация, съобщи в. "Дейли телеграф". По нея се изхвърлят вредните вещества от клетъчната обмяна, както и мъртвите клетки.

Откритието ще помогне на медицината да си обясни болести като алцхаймер. За тях се смята, че се дължат на задръстването на мозъка с лепкава плака, която той не е в състояние да изчисти. От работата на учените става ясно и че отходните канали на мозъка го свързват с имунната система на тялото. Това на свой ред обяснява защо при физическо неразположение човек има и ментални проблеми като например депресията.

"При няколко души наблюдавахме с просто око как мозъкът им се очиства от отпадни течности по тези канали", казва шефът на екипа д-р Дениъл Райх. "От години знаем как течностите достигат до мозъка, но не и как се оттичат оттам. Най-после разбрахме, че както и другите органи на тялото в мозъка дренирането става по канали като тези на лимфната система", обясни той.

В тялото лимфните канали вървят успоредно с кръвоносните съдове. Тяхна грижа е да отвеждат отпадъците и да следят някъде да няма нараняване или нашествие на бактерии и вируси. Досега нямаше доказателства, че лимфната система обхваща и мозъка. Затова учените смятаха, че той има свой собствен начин да се очиства от отпадъци. При изследвания с мишки обаче се установи, че в мозъка има система, аналогична на лимфната, и екипът на д-р Райх се заема да провери това при хората. Учените са инжектирали магнетизирана боя на петима доброволци и си проследили на скенер как тя се оттича от мозъка.

"Беше голяма изненада, защото като студенти ни учеха, че в мозъка няма лимфа. Сега настъпва фундаментална промяна в нашето разбиране за взаимодействието на мозъка с имунната система", казва д-р Райх.