За 9-а поредна година България отбелязва намаляване на заболеваемостта от туберкулоза като резултат от дейността на Министерството на здравеопазването в изпълнение на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата 2017-2020 г.“ и „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза“, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова на пресконференция по повод Световния ден за борба с туберкулозата според съобщение на пресцентъра на министерството.

„В края на миналата година Световната здравна организация проведе министерска среща, на която държавите поеха ангажимент до 2030 г. съществено да се намали разпространението и да се направи всичко възможно за елиминирането на болестта туберкулоза като цяло“, добави Йорданова. Тя уточни, че спрямо 2016 г. в България болните от туберкулоза през 2017 г. са намалели с 9%. Общият им брой за 2017 г. е 1462 души, спрямо 1607 за 2016 г.

Запазва се тенденцията мъжете, засегнати от болестта, да са над два пъти повече от жените. Най-засегнати са хората над 65 г. , а болните между 45 и 54 г. са 20%.

И през тази година се запази тенденция новооткрите случаи да са 86% от всички, а останалите 14% са на хора с рецидиви на туберкулоза (боледували в миналото или прекъсвали лечението), посочи Йорданова.

През последните години децата до 17 г. са 9% и 10% от всички случаи в страната. През 2017 г. са регистрирани 140 деца с туберкулоза, за 2016 г. те са 164. Независимо от тенденцията за намаляване на заболеваемостта, има региони, в които тя е над средната за страната ( Видин – 50,6; Габрово – 41,8; Перник – 36,4; Сливен – 29,5; Враца и София област – 29,0; Плевен – 25,4; Кюстендил – 23,5; Велико Търново – 23,1; Силистра – 22,3; Благоевград – 22,2).

От бюджета на здравното министерство се осигуряват средства за диагностика и консумативи за микробиологичните лаборатории за туберкулоза, за лекарства, ваксини, химиопрофилактика и субсидии за лечебните заведения.

През 2017 г. със средства от Глобалния фонд са раздавани ваучери за храна на пациенти с резистентна туберкулоза за целия период на лечение, както и на пациенти с туберкулоза в продължителна фаза и пациенти с латентна туберкулозна инфекция от рисковите групи.

„В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, без оглед на техния здравноосигурителен статус“, каза зам.-министър Йорданова.

Туберкулозата е лечима, стига да бъде открита навреме и да бъде лекувана по международните стандарти. Важно условие е пациентите да се придържат стриктно към лечението, което трае от 6 месеца до 1 година.