Полезните свойства на черната ряпа са познати от древността. Според ръкописи още египтяните са я използвали за лечение на болести. Ряпата:

подобрява храносмилането;

предпазва от атеросклероза;

лекува бъбречно-каменна болест;

помага при сърдечни болки и ревматизъм;

действа благотворно на сърдечно-съдовата и нервната системи;

намалява нивото на холестерола в кръвта.

Най-често с черна ряпа се лекува кашлица. Сиропът се прави от 1 черна ряпа и 1 с.л. мед.

Ряпата се измива и от горната страна се отрязва капаче. Вътрешността се издълбава. С острието на ножа на дъното на ряпата се прави малък отвор. Добавя се медът, ряпата се покрива с капачето и се поставя в стъклен съд. След 10-15 минути ще се появи сироп.

От него се пие по 1 с.л. три пъти дневно. След като сокът свърши, в дупката на ряпата пак се слага мед и се образува нова течност.

Сиропът от черна ряпа има силата на антибиотик, действа отхрачващо и успокоява гърлото. Може да се ползва при бронхит, ларингит или фарингит, загуба на гласа или възпалени сливици.