Три пъти "наздраве" за учените! Те откриха това, което всеки знае - че алкохолът разнежва човека, натъжава го и го докарва до плач. Но това, което не всеки знае, е, че най-добре с тази работа се справят спиртните напитки, като пръв сред тях е джинът.

В най-голямото досега изследване как влияят различните алкохолни напитки върху настроението са участвали близо 30 000 британци на възраст от 18 до 34 г. Питани са как им се отразява пиенето на бира, вино и твърд алкохол било вкъщи, било навън.

"Както се и очакваше, спиртните напитки докарват най-много негативни емоции", сочат авторите на изследването.

Една трета от консуматорите на твърд алкохол признават, че той ги прави агресивни. А червеното вино събужда агресия едва у 2,5% от любителите му. Твърдият алкохол докарва до сълзи почти 25% от пиещите го срещу едва 17% от пиещите червено вино и някакви си 9% от пиещите бира и бяло вино.

Ако искаш да се отпуснеш, спиртните напитки помагат най-малко. Едва 20% от запитаните казват, че джинът, водката и уискито ги успокояват. А при любителите на червеното вино и на бирата този ефект е налице при над 50%.

"Историята на рома, джина, водката и другите силни питиета е пребогата с насилие и жестокост, но те се свързват и с твърде много сълзи", казват учените. "Пият ги бързо и заради високия им градус се стига до бързо покачване на нивото на алкохола в кръвта. Освен това тези питиета могат да се пият по различни социални поводи, така че човек понякога преднамерено търси ефекта на бързото опияняване. Докато виното и бирата се консумират бавно и много често заедно с храна. Но опиянението намалява способността на мозъка да потиска импулсивните чувства и да преценява последиците от постъпки под тяхна диктовка."

Най-силно изразено в това отношение е действието на джина. Най-мрачният период в неговата история е през XVII век в Англия, когато му излиза прозвището "Бичът на майките". Тогава властите разрешават да се прави джин без лиценз и много бързо се появяват хиляди дестилерни. Джинът поевтинява много и се пие масово от бедняците и особено от жените. Смята се, че той прави жените стерилни и това обяснява защо по същото време населението на Лондон чувствително спада.

Все пак изследването отчита и някои ползи от спиртните напитки. Почти 60% от анкетираните казват, че те ги правят по-самоуверени и ги зареждат с енергия. Над 40% пък твърдят, че стават по-секси.