Хората с наднормено тегло имат по-малко вкусови рецептори по езика, предаде Асошиейтед прес.

Това установиха учени от Корнелския университет при лабораторно изследване с мишки. Екипът на д-р Робин Дандо подлага гризачите на хранителен режим, който бързо води до наддаването на тегло. След това учените изследват онези части от езика на животните, където са вкусовите луковици за сладко, кисело, солено, горчиво и умами, съобщи БТА.

Експертите откриват, че пълните мишки имат 25 % по-малко луковици от мишките с нормално тегло. Причината за това е възпаление, което пречи на регенерацията на клетките по езика. Рецепторите по езика имат продължителност на живота около 10 дни, а обновяването на една вкусова луковица отнема около четири седмици.

Хранителният режим, физическите усилия и генетичното предразположение са сред факторите за напълняването. Но вкусовите предпочитания влияят върху избора на храна. Предишни изследвания откриха, че хората с наднормено тегло избират продукти и ястия с по-слабо изразен вкус, отколкото хората с нормално тегло.

Все още недоказана теория е, че пълните хора компенсират отслабените си вкусови възприятия с по-калорични храни или с поглъщане на по-големи количества.

"Изследването подчертава връзката между вкусовата сетивност и теглото. То е още едно доказателство защо е трудно да се свалят килограми", каза д-р Джон Мортън от Станфордския университет.