Йодният дефицит е най-важният рисков фактор за болести на щитовидната жлеза при възрастни и деца. Използването на нейодирана сол може да има сериозни последици за здравето на бременните и бъдещите им деца. Близо 400 000 българи имат намалена функция на щитовидната жлеза, а 65% от тях го научават случайно при скрининг. Затова "бременните да използват само йодирана сол", каза пред БНР  проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология и началник на клиника в болница "Софиямед".

"В търговската мрежа има хималайска сол, розова сол, черна сол. В момента има едно увлечение, което трябва добре да се разбере от населението, че не е в негова полза. Химически анализи на хималайската сол показват, че тя съдържа 15-20 пъти по-малко йод. Тоест поставяме населението в риск отново да се стигне до йоден дефицит, отново до заболявания от гуша и поставяме в риск раждането на здрави и умни деца. Изграждането на мозъка на детенцето зависи от това дали майката произвежда достатъчно щитовидни хормони. А синтезът на тези хормони зависи от това дали майката има достатъчен внос на йод", каза проф. Борисова.